Eskalácia obchodného sporu s USA vyvoláva neistotu medzi nemeckými exportérmi

NETKY.SK • 11 Jún 2018, 19:18 • 2 min
Eskalácia obchodného sporu s USA vyvoláva neistotu medzi nemeckými exportérmi

BERLÍN - Eskalácia obchodného sporu so Spojenými štátmi vyvoláva obrovskú neistotu medzi nemeckými exportérmi, ktorí sú tiež nepriamo zaťažení americkými sankciami voči Iránu a Rusku. Uviedla to v pondelok Nemecká obchodná a priemyselná komora DIHK.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump počas víkendu odstúpil od spoločného komuniké skupiny G7 (siedmich najvyspelejších ekonomík), v ktorom sa spomínala potreba "slobodného, spravodlivého a vzájomne prospešného obchodu a dôležitosť boja proti protekcionizmu".

 

"Obchodný spor v súčasnosti vedie k značnej neistote medzi nemeckými spoločnosťami, ktoré podnikajú v zahraničí," povedal šéf oddelenia zahraničného obchodu v DIHK Volker Treier. "Fiasko summitu G7 ukázalo, aký hlboký je politický rozkol a aké nebezpečenstvo môže na nás ešte číhať," dodal Treier.

 

Americké dovozné tarify na oceľ a hliník a prípadné dodatočné clá na dovoz automobilov jasne porušujú medzinárodné pravidlá, skonštatoval Treier.

 

V Nemecku, ktoré je najväčším európskym exportérom do USA, je v stávke viac ako milión pracovných miest, preto sa zúfalo snaží vyhnúť obchodnej vojne medzi Európskou úniou (EÚ) a USA.

 

Treier pripomenul, že aj jednostranne vyhlásené sankcie USA voči Iránu a Rusku čoraz viac zaťažujú nemecké hospodárstvo. Vzhľadom na teritoriálny vplyv amerických sankcií mnohé nemecké spoločnosti v súčasnosti ukončujú operácie v zahraničí a zastavujú snahy o rozvoj nových obchodov, povedal.

 

Nemecký vývoz do Spojených štátov, najväčšieho exportného trhu po krajinách EÚ, už od začiatku roka mierne klesol. "To znamená, že pôvodná prognóza DIHK o náraste nemeckého exportu do USA o vyše 5 % je viac než otázna," povedal Treier.

"Firmy pri zahraničnom obchode potrebujú spoľahlivosť. Z tohto dôvodu je pre EÚ dôležité, aby bola plne odhodlaná posilniť pravidlá WTO a globálne pravidlá," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies