Česká priemyselná produkcia v júni medziročne vzrástla o 9,7 %

NETKY.SK • 9 August 2010, 06:31 • 2 min
Česká priemyselná produkcia v júni medziročne vzrástla o 9,7 %

Česká priemyselná produkcia v júni medziročne vzrástla o 9,7 %

slovakia

left justify in out

Priemysel v Česku v júni 2010 medziročne vzrástol o 9,7 %. V porovnaní s májom, keď medziročné tempo rastu dosiahlo 16,9 %, sa však expanzia výrazne spomalila. Medzimesačne si priemysel polepšil o 0,7 %.
      "Zo dna, na ktoré si siahol zhruba pred rokom, je teraz priemysel asi v polovici cesty k úrovni výroby z roku 2007. To nie je zlé. Oživenie priemyslu v prvej polovici tohto roka prebiehalo lepšie, než sa čakalo," uviedol analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.
      Podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) je teraz priemyselná produkcia na úrovni z polovice roka 2006. Priemysel v Českej republike zamestnáva 1,3 milióna ľudí. Je silne exportne orientovaný, pričom produkcia je viac než z polovice závislá od zahraničného dopytu.
      Nových objednávok najviac pribudlo v odvetviach výroba počítačov a elektroniky (46,7 %) a výroba motorových vozidiel (12,5 %). Zlepšenie sa však netýka len automobiliek a počítačov, ale všetkých oblastí, aj keď v menšej miere.
      "Vďaka tomu sa začína obracať k lepšiemu aj zamestnanosť v priemysle. Priemyselné firmy tento rok prepúšťajú výrazne menej, naopak, počet zamestnancov už začal stúpať. Tempo rastu miezd (medziročne +4,3 %) zostáva mierne a neohrozuje nákladovú konkurencieschopnosť firiem a zároveň dáva nádej na zlepšenie dopytu spotrebiteľov, čo sa už napokon začína prejavovať," domnieva sa David Marek z Patria Finance.
      Priemysel v Česku sa celkovo síce oživuje, ale len v porovnaní s vlaňajškom, keď boli výsledky veľmi zlé. Keby sa mala položka porovnávať s júnom 2008, znamenalo by to pokles o 6,6 % po očistení o vplyv počtu pracovných dní. Zatiaľ čo automobilky sa priblížili k svojmu vrcholu z roku 2007, hutníctvo je stále pod úrovňou roku 2005.
      V porovnaní s krajinami západnej Európy nezažil český priemysel takú hlbokú krízu a zotavuje sa z nej rýchlejšie. Pätnástka starých členov EÚ sa stále nachádza pod úrovňou roka 2005.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies