Eric Schweitzer: Brexit uškodí nemeckej ekonomike v dlhodobom časovom horizonte

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 18:21 • 2 min
Eric Schweitzer: Brexit uškodí nemeckej ekonomike v dlhodobom časovom horizonte

BERLÍN - Nemecká obchodná komora dnes znížila odhad exportu do Británie. A zhoršila prognózu vývoja nemeckého zahraničného obchodu pre negatívny vplyv odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) na ekonomiku eurozóny.

slovakia

left justify in out

Obchodné vzťahy medzi Nemeckom, najväčšou európskou ekonomikou, a Britániou sú veľmi tesné. Británia je piatym najväčším partnerom Nemecka v obchode s tovarmi. Nemecko je zase najväčším obchodným partnerom Británie.

 

Ale britskí voliči v referende 23. júna hlasovali za odchod svojej krajiny z EÚ, tzv. brexit. To zvýšilo neistotu medzi nemeckými podnikateľmi, ktorí majú obavy o budúce obchodné vzťahy s Britániou.

 

"Brexit uškodí nemeckej ekonomike v dlhodobom časovom horizonte," povedal Eric Schweitzer, prezident DIHK, nemeckej obchodnej a priemyselnej komory.

 

Komora pre brexit najnovšie predpovedá, že nemecký export do Británie v tomto roku klesne o 1 %, namiesto doteraz očakávaného 5-% rastu a v roku 2017 sa zníži až o 5 %.

 

"Firmy (nemecké) vyvezú menej do Británie, plánujú obmedziť investície a počet zamestnancov vo svojich britských závodoch a obávajú sa obchodných bariér," skonštatoval Schweitzer.

 

To bude mať negatívny vplyv aj na Britániu, keďže nemecké firmy zamestnávajú na ostrovoch zhruba 500.000 ľudí. Medzi významných nemeckých zamestnávateľov v Spojenom kráľovstve patria napríklad automobilka BMW, ktorá vlastní výrobcu áut Rolls-Royce alebo priemyselný konglomerát Siemens. Oba koncerny už pred referendom varovali, že brexit ohrozí pracovné miesta v ich britských závodoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies