Emisný škandál nemeckej automobilky Volkswagen nabral ďalšie rozmery

NETKY.SK • 21 November 2015, 13:21 • 2 min
Emisný škandál nemeckej automobilky Volkswagen nabral ďalšie rozmery

WASHINGTON - Emisný škandál nemeckej automobilky Volkswagen (VW) nabral ďalšie rozmery, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) uviedla, že sporný softvér vo veľkých dieselových autách, na ktorý poukázala začiatkom novembra, sa nachádza vo väčšom počte takýchto vozidiel, než sa pôvodne očakávalo. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ešte začiatkom novembra EPA uviedla, že Volkswagen nainštaloval problémový softvér do 10.000 veľkých dieselových áut. Najnovšie samotná firma agentúru informovala, že preveruje celkovo až 85.000 veľkých naftových áut značiek VW, Audi a Porsche vyrobených od roku 2009. To znamená, že väčší počet zákazníkov Volkswagenu môže počítať so zvolávaním svojich áut do servisov a pre VW to signalizuje možné vyššie pokuty a ešte podrobnejšie previerky zo strany regulačných úradov.

 

Ako však uviedol hovorca dcérskej firmy Audi Brad Stertz, v prípade veľkých áut nejde o rovnaký softvér, aký sa nachádza v menších dieselových autách, pre ktorý sa firma dostala do nemilosti po celom svete. Podľa Stertza je napríklad tento softvér v Európe legálny.

 

Nová informácia z USA prišla krátko po tom, ako dozorná rada Volkswagenu oznámila, že investície v budúcom roku dosiahnu 12 miliárd eur. Oproti predchádzajúcim rokom to znamená zníženie o 1 miliardu eur. Zníženie rozsahu investícií by automobilke malo pomôcť uvoľniť si zdroje na riešenie právnych sporov.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies