EL: Juventus po nádej do Lyonu, FC Sevilla do Porta

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 12:41 • 2 min
EL: Juventus po nádej do Lyonu, FC Sevilla do Porta

TURÍN - Okrem najprestížnejšej Ligy majstrov sa do štvrťfinálovej fázy v sezóne 2013/2014 dostala aj druhá najvýznamnejšia futbalová klubová súťaž na "starom kontinente" Európska liga UEFA. Prvé duely sú na programe vo štvrtok 3. apríla, na všetkých štyroch štadiónoch sa hrá od 21.05 h SELČ, Slovensko nemá zastúpenie.

slovakia

left justify in out

V súboji dvoch dvojnásobných držiteľov trofeje v tejto súťaži nastúpi FC Porto doma proti FC Sevilla. Návrat na Estádio do Dragao zažije brankár v službách španielskeho mužstva Beto, ktorý bol kmeňovým hráčom portských "drakov" v rokoch 2009 - 2012. "Už pred žrebom som povedal, že by bolo zvláštne stretnúť sa s Portom. Mám z toho zmiešané pocity. Na jednej strane sa teším z návratu do známeho prostredia, na druhej strane je však náš protivník mimoriadne kvalitný a nebezpečný," citoval portál uefa.com slová 31-ročného portugalského reprezentanta v drese FC Sevilla Beta, ktorý je rodákom z Lisabonu. "Myslím si, že o postupujúcom sa rozhodne až v našej domácej odvete. Musíme hrať veľmi zodpovedne a disciplinovane, ak chceme uspieť," dodal Beto, celým menom António Alberto Bastos Pimparel. Obidva spomenuté kluby na seba naposledy narazili pred tromi rokmi v šestnásťfinále Európskej ligy (EL): z postupu sa vtedy radovalo Porto, ktoré vyhralo na španielskej pôde 2:1 a hoci následne prehralo v domácej odvete 0:1, portugalskému tímu to stačilo na ďalšiu fázu. V tom roku sa hráči FC Porto tešili aj z konečného triumfu v EL, keď v portugalskom finále zdolali v írskom Dubline Sporting Braga 1:0. 

 

Najväčším favoritom na tohtosezónne celkové prvenstvo v EL je Juventus Turín, ktorý si vo štvrťfinále zmeria sily s francúzskym tímom Olympique Lyon. Úradujúci taliansky šampión a zároveň líder Serie A má najväčšie skúsenosti z európskych pohárov. Dvakrát vyhral EPM, resp. Ligu majstrov a až tri razy (1977, 1990, 1993) triumfoval v súťaži s terajším názvom Európska liga (v rokoch 1958 až 1971 sa táto súťaž hrala pod názvom Pohár Veľtržných miest a v rokoch 1972 - 2009 ako Pohár UEFA). Generálka na pohár však "starej dáme" nevyšla: v nedeľu podľahli futbalisti "Juve" v Neapole domácemu SSC 0:2, napriek tomu majú v Serie A až 11-bodový náskok pred AS Rím a 17-bodový na tretí v poradí Neapol. "Boli sme akýsi bezfarební, bez šťavy, proti Lyonu by sa nám to mohlo vypomstiť," poznamenal pre Gazzetta dello Sport tréner Juventusu Antonio Conte a doplnil: "V dôsledku zranení máme užší káder a väčšina mojich zverencov je unavená. Zápasy totiž nasledujú v rýchlom slede." Štyridsaťštyriročného kouča turínskeho klubu však s určitosťou teší návrat argentínskeho útočníka Carlosa Téveza do zostavy, proti Neapolu nehral pre trest. Naopak, pre problémy s lýtkom vo štvrtok bude asi absentovať obranca Andrea Barzagli. "Z nijakého mužstva nemáme strach. My sme Juventus, vieme hrať futbal, máme vždy najvyššie ambície. To chceme potvrdiť aj v Európskej lige," tvrdí s optimizmom francúzsky stredopoliar v drese Juventusu Paul Pogba. Na Stade de Gerland v Lyone sa však očakáva vyrovnaný duel. "Vyžrebovali nám náročného štvrťfinálového protivníka, Juventus má vo futbale veľké meno. Bude vzrušujúce hrať proti nim, už sa na to tešíme," neskladá vopred zbrane útočník Olympique Jimmy Briand. Lyon sa medzi elitné okteto v EL prebojoval vyradením Viktorie Plzeň s enklávou slovenských futbalistov: po domácom víťazstve 4:1 podľahol na českej pôde 1:2. 

 

Pri neúčasti obhajcu prvenstva FC Chelsea (účinkuje v Lige majstrov, pozn.) je vo štvrťfinále EL neúspešný finalista z ostatného ročníka Benfica Lisabon. Portugalský tím nastúpi vo štvrtok na pôde AZ Alkmaar. Holandský tím sa spolieha na strelecké schopnosti Arona Jóhannssona, ktorému to však v ostatnom období nejde podľa predstáv. "Pre nás sú duely proti Benfice zápasmi sezóny. Uvedomujeme si, že sme outsideri našej vzájomnej konfrontácie, ale chceme zabojovať. Lisabonský klub je skvelý, k dispozícii má svetových hráčov," vyjadril sa 23-ročný útočník AZ Alkmaar, ktorý hral v mládežníckych rokoch za Island, ale od vlaňajšieho roka je súčasťou seniorskej reprezentácie USA. 

 

Okrem Portugalska má aj Španielsko dva kluby vo štvrťfinále Európskej ligy: spomenutý FC Sevilla dopĺňa FC Valencia. Súperom "netopierov" vo štvrťfinále bude švajčiarske mužstvo FC Bazilej, ktoré v osemfinále vyradilo rakúsky Red Bull Salzburg aj so Slovákom Dušanom Šventom. 

 

Odvetné súboje štvrťfinále EL budú 10. apríla. O deň neskôr sa v sídle UEFA v Nyone uskutoční žreb semifinále Európskej ligy (termíny zápasov: 24. apríla a 1. mája), finálový duel sa uskutoční v stredu 14. mája 2014 v Turíne na štadióne Juventusu. 

Program štvrtkových prvých stretnutí štvrťfinále futbalovej Európskej ligy 2013/2014 (všetky duely sa začnú o 21.05 h SELČ), odvety sú na programe 10. apríla 2014: 
AZ Alkmaar (Hol.) - Benfica Lisabon (Portug.), rozhoduje: Moen (Nór.) 
Olympique Lyon (Fr.) - Juventus Turín (Tal.), rozhoduje: Collum (Škót.) 
FC Bazilej (Švaj.) - FC Valencia (Šp.), rozhoduje: Atkinson (Angl.) 
FC Porto (Portug.) - FC Sevilla (Šp.), rozhoduje: Stark (Nem.) 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies