Ekvádor zvyšuje dane, aby získal prostriedky na obnovu krajiny po zemetrasení

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 12:22 • 2 min
Ekvádor zvyšuje dane, aby získal prostriedky na obnovu krajiny po zemetrasení

QUITO - Ekvádorský prezident Rafael Correa oznámil, že nedávne silné zemetrasenie v jeho krajine spôsobilo škody za miliardy dolárov, čo vedenie štátu núti zvýšiť dočasne daň z pridanej hodnoty a vyrubiť aj dodatočnú daň milionársku - a takto získať finančné prostriedky na obnovu. Píše o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Correa v prejave k národu, ktorý v noci nadnes odvysielala ekvádorská televízia, spresnil, že súčasná 12-percentná DPH sa na rok zvýši o dve percentá. Tromi percentami vláda zdaní aj zisky firiem. Výnimočne vyrubí aj 0,9-percentnú daň tým Ekvádorčanom, ktorí majú na bankových účtoch finančné prostriedky nad milión dolárov.

 

Vláda okrem toho vyzýva obyvateľov zarábajúcich do 1000 dolárov mesačne, aby do fondu na rekonštrukciu prispeli sumou vo výške svojej jednodňovej mzdy. Osoby s príjmami nad 5000 dolárov mesačne by podľa očakávaní vlády mohli na obnovu venovať mzdu za päť dní.

 

Zemetrasenie, ktoré uplynulú sobotu s magnitúdou 7,8 zasiahlo pobrežné oblasti Ekvádoru, spôsobilo smrť 570 ľudí. Ďalších 163 osôb je nezvestných. Zranených ich bolo ďalších približne 7000.

 

Podľa odhadov je poškodených 2000 budov. Vláda ďalej odhaduje, že v provizóriu je teraz nútených žiť viac ako 24.000 obyvateľov postihnutých oblastí.

 

Vo svojom prejave Correa uviedol, že je "veľmi ťažké zistiť rozsah tejto katastrofy. Zakaždým, keď niekam prídeme, objavia sa nové problémy". Zemetrasenie podľa jeho odhadov napáchalo škody za dve až tri miliardy dolárov, čo by mohlo Ekvádor uvrhnúť do recesie a spomaliť tempo rastu hrubého domáceho produktu.

 

Podľa AP sa úrady snažia obnoviť dodávku elektriny do postihnutých oblastí a urýchliť odstraňovanie ruín budov. Do Ekvádoru prichádza humanitárna pomoc z celého sveta, ale viazne jej distribúcia.

 

Napríklad v meste Manta v stredu ľudia celé hodiny na tropickom slnku čakali na potravinovú pomoc a vodu. V snahe udržať dav pod kontrolou tam vojaci boli nútení postaviť zátarasy. V postihnutých oblastiach dochádza aj k rabovaniu obchodov.

 

Medzičasom seizmológovia stále evidujú dotrasy po zemetrasení - stredajší mal magnitúdu 6,1. Miestni seizmológovia zaregistrovali doteraz viac ako 550 dotrasov, časť z nich bola citeľná aj v hlavnom meste Quito, vzdialenom do pobrežných oblastí 170 kilometrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies