Ekvádor a Švédsko podpísali dohodu, ktorá umožní Assangeov výsluch v Londýne

NETKY.SK • 13 December 2015, 15:13 • 2 min
Ekvádor a Švédsko podpísali dohodu, ktorá umožní Assangeov výsluch v Londýne

QUITO - Ekvádor a Švédsko podpísali zmluvu, ktorá umožní, aby zakladateľ a šéfredaktor internetového portálu WikiLeaks Julian Assange bol vypočutý na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, kde sa skrýva už viac ako tri roky.

slovakia

left justify in out

Zmluva bola podpísaná v Quite po pol roku vyjednávaní, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na víkendové vyhlásenie ekvádorského ministerstva zahraničných vecí.

 

Assange žije od júna 2012 v priestoroch ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde by čelil vyšetrovaniu pre podozrenie zo sexuálneho útoku a znásilnenia, z ktorých ho obvinili dve ženy. K činom údajne došlo v roku 2010. Austrálčan tieto obvinenia odmieta - podobne ako aj jeho zástancovia tvrdiaci, že ide o vykonštruovaný proces, za ktorým stoja politické sily, čo chcú Assangea aspoň zdiskreditovať.

 

Samotný Assange sa obáva, že Švédsko by ho vydalo do USA, kde by ho mohli stíhať v súvislosti s kauzou WikiLeaks a zverejnením utajovaných vojenských a diplomatických materiálov. V tomto prípade šlo o najväčší únik informácií v dejinách USA.

 

Ako pripomenula agentúra Reuters, Británia obviňuje Ekvádor, že ukrývaním Assangea na svojej ambasáde v londýnskej časti Knightsbridge bráni výkonu spravodlivosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies