Egyptský súd potvrdil trest smrti pre 12 členov Moslimského bratstva

NETKY.SK • 6 August 2014, 16:02 • 2 min
Egyptský súd potvrdil trest smrti pre 12 členov Moslimského bratstva

KÁHIRA - Egyptský súd v stredu potvrdil tresty smrti pre 12 členov organizácie Moslimské bratstvo, ktorých usvedčili zo zabitia policajta počas minuloročných protestov.

slovakia

left justify in out

Súd vyniesol verdikt ešte v júni, no odsúhlasiť ho musel veľký mufti, najvyšší duchovný Egypta, ktorý sa musí vyjadriť ku všetkým trestom smrti. Mužov odsúdili v súvislosti s násilnosťami pri zásahu polície proti demonštrantom v meste Kerdasa pri Káhire, počas ktorých bol zastrelený policajný generálmajor Nábil Farák. Sedem odsúdených bolo v stredu na súde prítomných, no zvyšní piati sú na úteku. Odsúdení ešte majú právo odvolať sa voči rozsudku. Deväť ďalších obžalovaných dostalo v tom istom prípade doživotný trest.

 

Egyptské orgány pokračujú v stíhaní predstaviteľov a prívržencov Moslimského bratstva, z ktorých už vyše tisíc odsúdili na smrť a ďalších na dlhé väzenské tresty. Zatiaľ však žiaden z hrdelných trestov nevykonali. Trest smrti súd udelil aj lídrovi zakázaného Moslimského bratstva Muhammadovi Badímu a následne tento rozsudok aj potvrdil. Tvrdé tresty sa stretli s ostrou medzinárodnou kritikou. 

 

Moslimské bratstvo, ktoré vynieslo k moci zvrhnutého exprezidenta Muhammada Mursího a medzi Egypťanmi má dodnes veľkú popularitu, v decembri zaradili medzi teroristické organizácie. Muž stojaci za Mursího pádom, bývalý náčelník egyptskej armády Abd al-Fattáh as-Sísí, sa nedávno stal novým prezidentom krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies