Egyptský futbalový tím zakázal hrať útočníkovi za gesto na podporu Mursího

NETKY.SK • 12 November 2013, 13:16 • 2 min
Egyptský futbalový tím zakázal hrať útočníkovi za gesto na podporu Mursího

KÁHIRA - Egyptský futbalový klub al-Ahlí zakázal svojmu hviezdnemu útočníkovi Ahmadovi Abdalovi Záhirovi účasť na Svetovom pohári klubov FIFA za to, že urobil gesto na podporu hnutia Moslimské bratstvo, keď strelil gól vo víťaznom finálovom zápase africkej Ligy majstrov. Vedenie klubu mu zrejme udelí aj peňažný trest.

slovakia

left justify in out

V nedeľu 10. novembra strelil Záhir druhý gól vo finálovom zápase, v ktorom jeho tím al-Ahlí porazil 2:0 mužstvo Orlando Pirates z Juhoafrickej republiky. Záhira bude prešetrovať aj Egyptský futbalový zväz. Útočník oslávil svoj gól pozdravom so štyrmi zdvihnutými prstami, ktorý sa stal symbolom Moslimského bratstva a priaznivcov zosadeného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Gesto odkazuje na miesto protestu v slávnej káhirskej mešite moslimskej svätice Rábie Adawíje (rábia znamená po arabsky štvrtá), kde egyptské bezpečnostné sily v auguste zabili stovky ľudí, keď rozháňali Mursího stúpencov, ktorí tam táborili sedem týždňov. Počas polemiky okolo futbalistovho gesta začala na sociálnych internetových sieťach intenzívne kolovať aj fotografia, ktorá údajne zachytáva Záhira, ako na proteste drží v rukách transparent.

Egyptské združenie čínskeho bojového umenia kung-fu v nedeľu 10. novembra oznámilo, že dalo ročný zákaz zápasenia egyptskému šampiónovi Muhammadovi Júsufovi. Trest nasledoval po tom, čo športovec otvoril sako a ukázal tričko so symbolom "rábia", keď na medzinárodných majstrovstvách v Rusku preberal zlatú medailu.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies