Egypt: Začali sa prvé parlamentné voľby od zosadenia Mubaraka

NETKY.SK • 29 November 2011, 05:00 • 2 min
Egypt: Začali sa prvé parlamentné voľby od zosadenia Mubaraka

Egypt: Začali sa prvé parlamentné voľby od zosadenia Mubaraka

slovakia

left justify in out

img

V Egypte sa dnes začali prvé parlamentné voľby od februárového ukončenia 30-ročnej vlády prezidenta Husního Mubaraka.
Počas dnešnej prvej etapy volieb do dolnej komory parlamentu môžu svoje hlasy odovzdať obyvatelia Káhiry, Alexandrie a siedmich ďalších provincií. V decembri a januári bude nasledovať hlasovanie vo zvyšných 18 provinciách a následne od konca januára do marca sa uskutočnia voľby do hornej komory.
Mnohí Egypťania dúfajú, že terajšie voľby sú predzvesťou demokracie po desaťročiach autoritárskej vlády. Predvolebnú kampaň však poznačili protesty proti vládnucej armáde a násilným zásahom voči demonštrantom.
Napriek novým nepokojom Najvyššia rada ozbrojených síl, ktorá prevzala moc po zosadení Mubaraka, odmietla odloženie hlasovania. Proti bolo aj vplyvné Moslimské bratstvo a nové radikálne islamistické strany, ktoré očakávajú, že teraz majú väčšiu nádej získať vyšší počet hlasov.
Pred niektorými volebnými miestnosťami v Káhire stáli voliči v dlhých radoch už dlho pred ich otvorením, čo je neobvyklá známka záujmu o voľby v krajine. Volebné miestnosti dnes zatvoria o 19.00 h miestneho času (18.00 h SEČ), občania však budú môcť hlasovať aj v utorok.
Dve tretiny zo 498 kresiel v dolnej komore parlamentu obsadia kandidáti politických strán, zvyšné mandáty sú vyčlenené pre priame mandáty. Po každom dni hlasovania sa bude konať druhé kolo v tých obvodoch, v ktorých nezískal absolútnu väčšinu žiaden z uchádzačov.
Odovzdať hlasy bude môcť celkovo takmer 50 miliónov oprávnených voličov, po prvý raz sa na voľbách môžu zúčastniť aj Egypťania v zahraničí. Posledná etapa volieb do dolnej komory sa uskutoční 11. januára a výsledky by mali byť známe 13. januára.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies