V roku 2018 z prírody nadobro zmizli viaceré zvieratá: Je medzi nimi aj tento obľúbený papagáj

NETKY.SK • 15 Január 2019, 11:07 • 2 min
V roku 2018 z prírody nadobro zmizli viaceré zvieratá: Je medzi nimi aj tento obľúbený papagáj

Následky devastácie životného prostredia priniesli v minulom roku svoje obete.

slovakia

left justify in out

Momentálne žijeme v období takzvanej technickej revolúcie. Je to jedna z významných prelomových etáp v rámci histórie spoločnosti. V porovnaní s priemyselnou revolúciou z druhej polovice 19. storočia však vývoj napreduje oveľa rýchlejšie. Toto tempo je miestami až desivé.

 

Samozrejme, nové štandardy sa podpisujú aj na stave našej prírody. Výroba a priemysel neustále rastú, Zem sa preľudňuje a na pozadí týchto zmien príroda trpí. V záujme výstavby či získavania nerastného bohatstva sa odlesňujú veľké časti pralesov, továrne a doprava masívne znečisťujú ovzdušie a plasty zamorujú oceány. Žiaľ, taká je realita, hoci sa nám to možno dobre nepočúva. A práve týmto prístupom likvidujeme aj tých, ktorí za nič nemôžu – zvieratá.

 

V roku 2018 sa z divokej prírody navždy vytratilo niekoľko živočíšnych druhov. Prvým z nich je ara sivomodrá, papagáj, ktorý sa istých miestach bežne vyskytoval, no v priebehu uplynulého roka sa situácia zmenila a vták sa úplne vytratil. Čo presne sa stalo známe nie je. Našťastie, približne sto jedincov stále žije v zoologických záhradách a u súkromných chovateľov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Repost @criadourofazendacachoeira (@get_repost) ・・・ Dia Nacional da Caatinga! O @criadourofazendacachoeira ajuda na conservação das ararinhas-azuis e araras-azuis-de-lear, espécies que só ocorrem na Caatinga brasileira. E trabalha para que em breve as ararinhas possam voltar para a natureza e as lears possam ser reintroduzidas no Boqueirão da Onça na Bahia. Ararinha-azul - Spix’s Macaw (Cyanopsitta spixii) no @criadourofazendacachoeira 🇧🇷 #ararinhaazul #fauna #araraazul #macaw #natureza #biodiversidade #spixsmacaw #parrotsofinstagram #macawsofinstagram #conuresofinstagram #conservation #wildlife #wildlifeconservation #wildlifephotography #wildlifeplanet #wildlife_perfection #wildlifeart #vet #veterinary #veterinaria #medicinaveterinaria #medvet #endangeredspecies #naturephoto #naturephotography #naturelover #biodiversity #loveanimals #savetheanimals

Príspevok, ktorý zdieľa Nancy Forrester (@keywestparrots),

Aj ďalšie tri živočíchy, o ktoré svet definitívne prišiel sú z radov vtákov. Konkrétne ide o lís­tiara mu­ri­cij­ského ďa­lej lís­tiara bro­mé­li­ového a ha­vaj­čana špl­havého. Tieto tri druhy už, bohužiaľ, inak ako na fotografiách zrejme nikdy neuvidíme.

 

img

Lís­tiar bro­mé­li­ový

 

img

Ha­vaj­čan špl­havý

 

Čo čaká prírodu v najbližšom období? Pokiaľ ľudia výrazne nezmenia svoj prístup, úhyn zvierat bude pokračovať. Na pokraji vyhynutia je momentálne aj sviňucha kalifornská. Ide o tvora podobného delfínovi, z ktorého na svete ostalo už len posledných 12 jedincov. Biedne sú na tom aj  žirafy a lemury.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies