Šéfa zlúčeného rozhlasu a televízie by mali poslanci voliť vo februári

NETKY.SK • 28 Október 2010, 07:15 • 2 min
Šéfa zlúčeného rozhlasu a televízie by mali poslanci voliť vo februári

Šéfa zlúčeného rozhlasu a televízie by mali poslanci voliť vo februári

slovakia

left justify in out

Generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTS) by mal parlament voliť už na februárovej schôdzi. Predpokladá to minister kultúry Daniel Krajcer na základe návrhu zákona o RTS, ktorý rezort predložil do skráteného pripomienkového konania. Vyjadriť sa k nemu dá do štvrtka 28. októbra.
Krajcer si vie predstaviť, že by si príprava zlúčenia verejnoprávnych médií vyžiadala viac času, avšak k spomínanému kroku ho prinútila akútna situácia v Slovenskej televízii (STV). Po dnešnom rokovaní vlády pripomenul, že televízia bude mať stratu takmer jednu miliardu korún (33,3 milióna eur). "A čo je úplne šokujúce, na budúci rok si naplánovali o desať miliónov eur vyššiu stratu. Myslím si, že v tejto chvíli sa dá len jediné - konať rýchlo a razantne," zdôraznil.
Návrh rozpočtu STV na budúci rok počíta s deficitom približne 11 miliónov eur. Rada STV ho na dnešnom rokovaní neprijala. Manažment nedokáže pre zlú ekonomickú situáciu vypracovať vyrovnaný rozpočet. Návrh predpokladal príjmy vo výške 65,9 milióna eur, výdavky vo výške 76,9 milióna eur. Z toho vyplývajúci deficit by spôsobil väčšiu stratu v budúcom roku. "Celkové záväzky by v rozpočtovanom období 2011 dosiahli výšku až takmer 37 miliónov eur," upozornil Miroslav Galamboš z Dozornej komisie.
Minister vysvetlil, že pripomienkové konanie nie je principiálne o obsahu, ale predovšetkým o legislatívno-technických veciach. Dodal, že diskusia o obsahu zákona prebiehala v pracovnej skupine a za predchádzajúce dni sa odstraňovali aj niektoré nejasnosti legislatívno-technického charakteru. Zákon by mal byť účinný od januára budúceho roka.
Zlúčením SRo a STV by sa mala v budúcom roku dosiahnuť minimálna úspora vo výške 1,65 milióna eur. Inštitúciu povedie generálny riaditeľ, ktorého zvolí parlament a orgánom dohľadu bude deväťčlenná Rada v zastúpení odborníkov z oblasti práva, ekonómie, rozhlasového a televízneho vysielania. Členov budú na šesť rokov voliť a odvolávať takisto poslanci na základe návrhov odborníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies