Šéf britskej diplomacie Hague pricestoval na historickú návštevu Mjanmarska

NETKY.SK • 6 Január 2012, 09:51 • 2 min
Šéf britskej diplomacie Hague pricestoval na historickú návštevu Mjanmarska

Šéf britskej diplomacie Hague pricestoval na historickú návštevu Mjanmarska

slovakia

left justify in out

img

Šéf britskej diplomacie William Hague dnes pricestoval do Mjanmarska na prvú návštevu britského ministra zahraničných vecí od roku 1955 - ide o ďalší prejav otepľovania vzťahov medzi juhovýchodným ázijským štátom a Západom.
Nemenovaný britský diplomat v mjanmarskom meste Rangún uviedol, že Hague pricestoval dnes ráno do hlavného mesta Nepjito, kde bude viesť rozhovory s prezidentom, generálom bývalej junty Than Šweiom, a s ministrami. Hague sa neskôr stretne v Rangúne s opozičnou líderkou a laureátkou Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij.
Dvojdňová návšteva britského ministra nasleduje po novembrovej návšteve americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej.
Západné krajiny už opatrne ponúkajú pomoc pri reformách v štáte s dominantným postavením armády, čo viedlo k prepusteniu niektorých politických väzňov a k tomu, že strana opozičnej líderky Su Ťij sa mohla znovu zapojiť do politického procesu v Mjanmarsku.
Mjanmarsko má v súčasnosti civilnú vládu podporovanú armádou a kabinet od minulého roka uskutočnil už niekoľko reforiem. Bývalá koloniálna veľmoc Británia naďalej zastáva prísny postoj voči dodržiavaniu ľudských práv v Mjanmarsku a Hague aj v lietadle cestou do Nepjita vyzval vládu na prepustenie všetkých politických väzňov - Londýn však zároveň vyjadruje opatrný optimizmus nad vývojom v Mjanmarsku.

Zdroj: TASR/Associated Press, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies