ECB upokojí trhy, najprv sa však musia zmeniť úniové zmluvy

NETKY.SK • 2 December 2011, 03:31 • 2 min
ECB upokojí trhy, najprv sa však musia zmeniť úniové zmluvy

ECB upokojí trhy, najprv sa však musia zmeniť úniové zmluvy

slovakia

left justify in out

img

Európska centrálna banka (ECB) vraj masívnou intervenciou upokojí dlhopisové trhy. Podmienkou jej pomoci zadlženým krajinám je však zmena úniových zmlúv, ktorá by mala obmedziť fiškálnu suverenitu štátov eurozóny.

K dohode o prvom kroku k fiškálnej únii by malo prísť na najbližšom summite Európskej únie (EÚ), ktorý sa bude konať 9. decembra, uviedol dnes poľský minister financií Jacek Rostowski po rokovaní Rady ministrov pre finančné záležitosti (Ecofin). Francúzsko a Nemecko chcú na budúci piatok navrhnúť veľké zmeny týkajúce sa spôsobu správy verejných financií v krajinách eurozóny. Výsledkom by mala byť užšia fiškálna integrácia a právo žalovať štáty, ktoré porušujú rozpočtové pravidlá EÚ na Európskom súdnom dvore. To zrejme bude vyžadovať zmenu Zmluvy o EÚ.

Európska komisia (EK) tiež požaduje právo hodnotiť rozpočty krajín eurozóny ešte predtým, než sa dostanú do parlamentov, a v prípade potreby navrhovať zmeny.

Zatiaľ nie je jasné, aké veľké zmeny sa navrhnú už na summite 9. decembra. Predstavitelia EÚ však v poslednom čase hovoria o strate fiškálnej suverenity štátov eurozóny, ktorú by mali vymeniť za stabilitu a v budúcnosti aj emitovanie spoločných dlhopisov.

Podľa Rostowského navrhované zmeny budú mať takú podobu, aby nemotivovali vlády k žiadostiam o finančnú pomoc, alebo oslabili ich snahy o realizáciu reforiem a konsolidáciu rozpočtov. "Po prijatí týchto návrhov, by mala prísť akcia, ktorá extrémne energickým spôsobom zabezpečí stabilizáciu trhov v období po summite," povedal Rostowski na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia ministrov financií EÚ. Nespomenul síce priamo ECB, ale predstavitelia eurozóny ju v súčasnosti považujú za jedinú inštitúciu, ktorá má dostatok zdrojov na upokojenie trhov.

Rostowski tiež uviedol, že rýchla stabilizácia trhov je veľmi dôležitá, keďže navrhované zmeny fiškálnych pravidiel eurozóny sa nemôžu stať súčasťou Zmluvy o EÚ v krátkom čase. "Objavia sa obavy, že to bude dlho trvať, preto je absolútne nevyhnutné, aby boli trhy dôkladne stabilizované." Dodal, že podľa neho všetci, alebo prinajmenšom takmer všetci ministri financií si to uvedomujú.

Predstavitelia eurozóny už signalizovali, že ECB by mala kúpiť regiónu čas na realizáciu potrebných reforiem a vytvorenie fiškálnej únie. Nepriamo to potvrdil aj Rostowski, ktorý povedal, že zmena úniových zmlúv a pripravované reformy budú mať vplyv na trhy len v stredno- až dlhodobom horizonte.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies