ECB sa nebude podieľať na oslabovaní eura

NETKY.SK • 11 Február 2013, 12:17 • 2 min
ECB sa nebude podieľať na oslabovaní eura

ECB sa nebude podieľať na oslabovaní eura - Svet Európska centrálna banka (ECB) tlmí obavy z menovej vojny. Nie je ochotná sa svojou politikou podieľať na oslabovaní eura, aj keď veľmi pozorne sleduje vývoj jeho kurzu, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

imgEurópska centrálna banka (ECB) tlmí obavy z menovej vojny. 

Nie je ochotná sa svojou politikou podieľať na oslabovaní eura, aj keď veľmi pozorne sleduje vývoj jeho kurzu, informovala agentúra DPA.

"Náš základný postoj sa nezmenil. Nemáme cieľ pre výmenný kurz, výmenné kurzy sa majú stanovovať trhovo," povedal v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen. Centrálne banky v USA a Japonsku sú kritizované za to, že umelo držia kurzy svojich mien nízko, aby podporili domáce ekonomiky. Často sa už hovorí o menovej vojne.

Od leta 2012 spoločná európska mena výrazne posilnila, predovšetkým voči japonskému jenu, americkému doláru a britskej libre. To spôsobuje zdražovanie vývozu z eurozóny v zahraničí, čo môže ohroziť zotavovanie ekonomiky regiónu.

Silné euro má negatívny vplyv predovšetkým na ekonomiky krajín zasiahnutých krízou, ako sú Grécko, Portugalsko a Španielsko. "Nemyslím si, že téma výmenných kurzov je rozhodujúca pre konkurencieschopnosť v týchto krajinách," uviedol Asmussen. "Tu ide skôr o jednotkové náklady na prácu, náklady na byrokraciu, nedostatočnú produktivitu a prílišnú reguláciu trhov."

Francúzsky prezident François Hollande z dôvodu silného eura požaduje aktívnu politiku výmenných kurzov. "Otázka cieľovania výmenného kurzu nie je nová. Avšak v eurozóne nemáme žiaden cieľ pre výmenný kurz. Takáto diskusia nás nemôže odvádzať od reforiem, ktoré musia krízou zasiahnuté štáty zrealizovať sami."

"Vojna má vždy len porazených. Máme mandát, ktorý plníme. Ak sa iné centrálne banky vydali inou cestou, neznamená to, že ich musíme automaticky nasledovať," povedal Asmussen. Dodal, že o takýchto otázkach by sa malo rokovať na úrovni skupín G7 a G20.

Prezident ECB Mario Draghi minulý týždeň označil posilňovanie eura za "signál návratu dôvery" v európsku spoločnú menu. Dodal však, že ECB sleduje zhodnocovanie eura, ktoré je potenciálnym rizikom pre ekonomiku eurozóny a menovú stabilitu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies