ECB môže použiť ďalšie nástroje, tvrdí Constancio

NETKY.SK • 9 September 2014, 08:45 • 2 min
ECB môže použiť ďalšie nástroje, tvrdí Constancio

FRANKFURT - Európska centrálna banka (ECB) ešte nevyčerpala všetky svoje možnosti a môže použiť ďalšie nástroje.

slovakia

left justify in out

Uviedol to viceprezident ECB Vitor Constancio. Zároveň však povedal, že vlády by mali prispieť svojim dielom k obnove hospodárskeho rastu eurozóny. Podľa Constancia existujú "ďalšie nástroje“, ktoré môže ECB použiť, neuviedol však, ktoré to sú. Zároveň ale vyhlásil, že pre obnovu hospodárskeho rastu sú nevyhnutné štrukturálne reformy. "Ak hovoríme o hospodárskom raste, potom je jasné, že monetárna politika to sama nezvládne a potrebuje pomoc iných politík,“ povedal Constancio. Narážal na vyjadrenia šéfa ECB Maria Draghiho, ktorý vyzýval na reformy a flexibilnejšie vládne výdavky v rámci určených limitov rozpočtového deficitu. 

 

ECB minulý týždeň zrazila úrokové sadzby na nové rekordné dno. Hlavnú refinančnú sadzbu znížila na 0,05 % z úrovne 0,15 % a jednodňovú depozitnú sadzbu z -0,1 % na -0,2 %. Vzhľadom na dlhodobo nízku infláciu a slabý hospodársky rast eurozóny sa krok banky všeobecne očakával.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies