ECB by v blízkej budúcnosti nemala znižovať sadzby

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 09:55 • 2 min
ECB by v blízkej budúcnosti nemala znižovať sadzby

FRANKFURT - Pre ďalšie zníženie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) by muselo nastať výrazné zhoršenie inflačného výhľadu. Posunutie sadzieb výraznejšie do negatívneho teritória je však naďalej jednou z možností.

slovakia

left justify in out

Uviedol to hlavný ekonóm ECB Peter Praet pre španielske noviny Expansión. "Pre ďalšie rozvíjanie negatívnych sadzieb v budúcnosti by bolo potrebné zreteľné zhoršenie inflačného výhľadu,“ povedal Praet. "Nemyslím si, že v blízkej budúcnosti také podmienky nastanú,“ doplnil.

 

"Záporné sadzby boli od roku 2014, keď sme ich zaviedli, veľmi efektívne,“ vyhlásil Praet. "Doposiaľ pozitívne zlepšenie finančných podmienok prekonalo všetky negatívne efekty, ktoré by mohli byť spojené s možnosťami ziskovosti bánk, prípadne s inými rizikami v oblasti finančnej stability,“ povedal.


Vzhľadom na nízku mieru inflácie sa rozhodla v marci ECB znížiť depozitnú sadzbu na mínus 0,4 %. Toto opatrenie má vháňať do ekonomiky viac likvidity, čím by sa mal podporiť hospodársky rast a mala by sa zvýšiť miera inflácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies