E-mail dokazuje snahy utajiť fotografie tela Usámu bin Ládina

NETKY.SK • 11 Február 2014, 06:50 • 2 min
E-mail dokazuje snahy utajiť fotografie tela Usámu bin Ládina

WASHINGTON - V pondelok zverejnený tajný e-mail dokazuje, že 11 dní po zabití teroristického vodcu Usámu bin Ládina v roku 2011 prikázal vysokopostavený dôstojník špeciálnych operácií v americkej armáde William McRaven svojim podriadeným, aby zničili všetky fotografie tela zakladateľa teroristickej siete al-Káida alebo ich odovzdali americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA). Uviedla to v práve tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

E-mail získalo konzervatívne právnické združenie Judicial Watch po predložení žiadosti v rámci slobodného prístupu k informáciám. Dokument ukazuje, že admirál McRaven, ktorý riadi veliteľstvo amerických špeciálnych operácií, prikázal 13. mája 2011 príslušníkom armády, aby fotografie pozostatkov bin Ládina poslali CIA alebo ich zničili. Bin Ládina zabila v Pakistane 2. mája 2011 elitná skupina vojakov cvičených na špeciálne operácie.
      

McRavenov tajný príkaz nasledoval desať dní po tom, čo agentúra AP požiadala o uvedené fotografie a ďalšie dokumenty, na základe amerického zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Agentúra však vtedy nedostala žiadanú kópiu McRavenovho e-mailu - získalo ju až združenie Judicial Watch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies