Dzurinda si z New Yorku odnáša záujem investorov o Slovensko

NETKY.SK • 24 September 2010, 07:08 • 2 min
Dzurinda si z New Yorku odnáša záujem investorov o Slovensko

Dzurinda si z New Yorku odnáša záujem investorov o Slovensko

slovakia

left justify in out

img

Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda sa dnes v Harvardskom klube aktívne zúčastnil Globálneho investičného sympózia za účasti podnikateľov z celého sveta.
Ako uviedol Dzurinda v rozhovore pre TASR, sústredil sa najmä na predstavenie nových investičných príležitosti, ktoré by priniesli prácu s vyššou pridanou hodnotou pre absolventov a ľudí s vyšším vzdelaním.
Šéf slovenskej diplomacie ďalej informoval, že výsledkom sympózia bolo jeho pozvanie na podobné investičné fórum vo Washingtone. Slovenská diplomacia podľa neho pripravuje na november cestu slovenských odborníkov po veľkých mestách v Spojených štátoch, ktorej cieľom je "ukázať, že sme krajinou s dobrým podnikateľským prostredím".
Dzurinda podotkol, že ekonomický rozmer je nesmierne dôležitou súčasťou zahraničnej politiky a ako minister ho chce presadzovať čo najviac.
Z investičného fóra na Harvardovej univerzite si Mikuláš Dzurinda odniesol "kopu vizitiek". "Záujem je evidentný. Sympózia sa zúčastnil i viceprezident US Steel, ktorá na Slovensku investovala bezmála bilión dolárov a ponúkla množstvo pracovných príležitostí," povedal.
"Sme ďalej ako pred desiatimi rokmi, keď prišiel US Steel. Chceme viac ako vtedy - nielen prácu pre robotníkov, ale i prácu pre vzdelaných ľudí a prácu, ktorá by mladých ľudí motivovala. Chceme sa podieľať na výskume, vývoji moderných technológií. V tejto sfére sú špičkou USA, kam sa chceme vracať a rozvíjať spoluprácu," načrtol Dzurinda.
O pozornosť investorov sa medzi inými usilovali aj zástupcovia Saudskej Arábie, Holandska, Srbska, či Peru. Prestížne podujatie otvoril americký ekonóm Paul A. Volcker, v súčasnosti aj ekonomický poradca prezidenta USA Baracka Obamu.
Šéf slovenskej diplomacie pre TASR zhrnul svoju návštevu USA, počas ktorej sa zúčastnil plenárneho zasadnutia VZ OSN i okrúhleho stola k plneniu Miléniových rozvojových cieľov, kde vo vlastnom vystúpení hovoril o príspevku SR v oblasti životného prostredia a rozvojovej pomoci. Bilaterálnym stretnutiam dominovali diskusie so šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou a ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Z priorít slovenskej zahraničnej politiky to bola najmä diskusia so srbským partnerom Vukom Jeremičom, s ktorým hovoril predovšetkým o naštartovaní rozhovorov medzi Belehradom a Prištinou tak, aby nič nebránilo ceste Srbska do EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies