Dvojnásobná držiteľka Oscara Sally Fieldová jubiluje

NETKY.SK • 5 November 2016, 13:04 • 2 min
Dvojnásobná držiteľka Oscara Sally Fieldová jubiluje

PASADENA/BRATISLAVA - Americká herečka, režisérka, producentka a dvojnásobná držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon v rokoch 1979 a 1984 Sally Fieldová bude mať v nedeľu 6. novembra 70 rokov.

slovakia

left justify in out

Sally Margaret Fieldová sa narodila 6. novembra 1946 v meste Pasadena v Kalifornii v Spojených štátoch amerických (USA).

 

Dráha herečky jej bola predurčená, keďže jej matka Margaret Fieldová aj nevlastný otec Jock Mahoney boli herci. Svoju prvú a hneď hlavnú úlohu získala v seriáli Gidget (1965). Ako študentka kalifornskej Birmingham High School navštevovala herecké kurzy v Columbia Pictures Workshop. Jej filmovým debutom sa stal film The Way West (Cesta na západ, 1967) s Robertom Mitchumom a Kirkom Douglasom. Po ďalšej hlavnej úlohe v sitcome The flying nun (1967-70) a po rozvode so študentskou láskou Stevenom Craigom sa na čas presťahovala do New Yorku, kde sa zapísala na herecké kurzy v Strasbergovom Actor's Studiu.

 

Zlomovým bol pre ňu rok 1977, keď za úlohu psychicky narušeného dievčaťa v televíznom filme Sybil získala cenu Emmy (americká cena za televíznu tvorbu). V tom istom roku sa začal aj jej vzťah s Burtom Reynoldsom, s ktorým si zahrala vo filmoch Smokey and the Bandit (Poliš a bandita, 1977), za ktorý bola nominovaná na Zlatý glóbus (filmové a televízne ocenenie udeľované Hollywoodskou asociáciou zahraničných novinárov) a Hooper (1978).

 

Svoju veľkú šancu dokázať herecké kvality v charakterovej úlohe angažovanej textilnej robotníčky v sociálno-kritickej dráme Norma Rae (1979) využila naplno a získala za ňu množstvo ocenení vrátane Zlatej palmy vo francúzskom Cannes, amerického Oscara (ceny Akadémie filmových umení a vied) a Zlatého glóbusu. Ďalšiu výraznú úlohu ambicióznej novinárky, ktorá sa snaží odčiniť krivdu, ktorej sa dopustila na neprávom obvinenom mužovi si zahrala vo filme Absence of Malice (Bez zlého úmyslu, 1981), za ktorú bola nominovaná na Zlatý glóbus a rovnakého ocenenia sa jej dostalo za film Kiss Me Goodbye (Pobozkaj ma na rozlúčku, 1982). Ďalší obrovský úspech jej priniesla úloha texaskej ovdovenej farmárky v spoločenskej dráme Places in the Heart (Miesta v srdci, 1984), za ktorú si odniesla svojho druhého Oscara aj Zlatý glóbus.

 

V 90. rokoch minulého storočia dostávala zvyčajne úlohy obetavých matiek – či už v dráme nakrútenej podľa skutočnej udalosti Not Without My Daughter (Bez dcéry neodídem, 1990), kde hrá matku, ktorá aj s dcérou je proti svojej vôli zadržiavaná manželom v jeho rodnom Iráne. Vo filme Eye for an Eye (Oko za oko, 1996) hrá matku, ktorá vezme zákon do vlastných rúk po tom, čo jej zavraždia dcéru. Nasledovali dve vedľajšie postavy, ale vo veľmi významných filmoch. V komédii Mrs. Doubtfire (Otec v sukni, 1993) si zahrala exmanželku Robina Williamsa a v oscarovom hite Forrest Gump (1994) si zahrala po boku Toma Hanksa, bola nominovaná na cenu BAFTA (cena Britskej akadémie filmového a televízneho umenia).

 

Potom ju bolo čoraz častejšie vidieť v televízii. Zahrala si významnú vedľajšiu postavu nevyrovnanej matky Abby Lockhartovej v populárnom seriáli ER (Pohotovosť, 1994), za ktorú získala cenu Emmy. Neskôr hrala v seriáli Woman of Independent Means, (Sama proti osudu, 1995), za ktorý bola opäť nominovaná na Zlatý glóbus a na cemu Emmy.

 

Popri hraní stihla byť producentkou filmu Dying Young (Zomrieť mladý, 1991) s Juliou Robertsovou v hlavnej úlohe. Vyskúšala si aj režisérsku stoličku vo filme Beautiful (Krásavica, 2000).

Jej ostatným filmom je romantická komédia Hello, My Name Is Doris (2015).

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies