Dvojitá kvalita potravín má byť trestná: Pri porušení zákona budú hroziť vysoké pokuty

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 11:05 • 2 min
Dvojitá kvalita potravín má byť trestná: Pri porušení zákona budú hroziť vysoké pokuty

Dvojitá kvalita potravín by mala byť definitívne zakázaná.

slovakia

left justify in out

Téma dvojitej kvality potravín je momentálne veľmi aktuálna. V minulom roku sa o nej začalo intenzívne diskutovať po tom , ako viaceré organizácie odhalili rozdielne zloženia v rovnakých produktoch zahraničných výrobcov. Do strednej a východnej Európy sa totiž dostávali potraviny aj drogéria s podstatne odlišným zložením, než sa predávalo v domovských krajinách, prípadne v západných krajinách. Európska únia sa riešeniu tohto závažného problému doposiaľ vyhýbala. Najbližšiu stredu by sa však Európska komisia mala zaoberať návrhom zákona, ktorý by dvojitú kvalitu definitívne zakázal.

 

Predaj rovnakého druhu výrobkov pod rovnakou značkou, no s rozdielnym zložením distribuovaným do rôznych krajín v rámci EÚ by malo byť označené za nekalú obchodnú praktiku, ktorá je v rámci európskej legislatívy neprípustná. Národné orgány tak dostanú možnosť trestne stíhať výrobcov, ktorí nariadenia nedodržiavajú. Doposiaľ takéto kompetencie nemali. Za porušenie smernice budú hroziť vysoké pokuty, ktoré sa môžu vyšplhať až na štyri percentá celkového ročného predaja. Na tento rok sa zároveň plánujú realizovať ďalšie testy výrobkov, ktoré bude zastrešovať EÚ.

 

Rozdiely v zložení odôvodňovali výrobcovia najmä rôznymi požiadavkami zákazníkov v jednotlivých členských štátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies