Dvoch mužov uznali za vinných v prípade plánovania útoku na osobný vlak v Kanade

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 10:32 • 2 min
Dvoch mužov uznali za vinných v prípade plánovania útoku na osobný vlak v Kanade

TORONTO - Dvoch mužov obvinených z plánovania útoku na osobný vlak premávajúci medzi Torontom a New Yorkom uznala v noci nadnes porota v kanadskom Toronte za vinných vo viacerých bodoch obvinení súvisiacich s teroristickými aktivitami, obom hrozia doživotné tresty odňatia slobody. Napísala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obvinených motivoval podľa žaloby islamský extrémizmus a celé mesiace strávili tým, že plánovali zabitie takého veľkého množstva ľudí, ako sa len dá. Vyšetrovatelia uviedli, že obaja dostávali pokyny od členov medzinárodnej teroristickej organizácie al-Káida.

 

Podľa vyšetrovateľov ide o prvý známy prípad útoku, ktorý táto teroristická sieť plánovala v Kanade.

Kanadského občana s palestínskym pôvodom 37-ročného Raeda Jasera a v Tunisku narodeného 32-ročného Chiheba Esseghaiera zatkli v roku 2013. Obaja trvali na svojej nevine.

 

Porota sa radila desať dní, oboch mužov napokon uznala za vinných z konšpirácie s cieľom spáchať vraždu v spolupráci s teroristickou skupinou.

 

Esseghaierovi, ktorý sa rozhodol obhajovať sám a opakoval, že sa na procese nezúčastnil, porota potvrdila vinu vo všetkých piatich bodoch obžaloby. V Jaserovom prípade porota uznala tri zo štyroch bodov žaloby. Obom hrozí doživotný trest odňatia slobody, pričom o verdikte sa rozhodne 10. apríla.

Kanadské orgány činné v trestnom konaní spolupracovali na vyšetrovaní tohto prípadu s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a americkým ministerstvom pre vnútornú bezpečnosť.

Kanadská polícia uviedla, že obvinení sa nikdy nedostali tak ďaleko, aby mohli útok skutočne zrealizovať.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies