Druhé kolo prezidentských volieb prebehlo bez väčších násilností

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 17:50 • 2 min
Druhé kolo prezidentských volieb prebehlo bez väčších násilností

KÁBUL - Druhé kolo prezidentských volieb v Afganistane prebehlo dnes bez násilností väčšieho rozsahu. Z celej krajiny hlásili desiatky rôznych útokov, ktoré však neodradili početných voličov od účasti na hlasovaní.

slovakia

left justify in out

 Hlasovanie sa vo väčšine z 34 afganských provincii skončilo južnej provincie Kandahár, kde sa volilo o hodinu dlhšie. 
      

Okamžite potom sa začalo spočítavanie odovzdaných hlasov. Vzhľadom na náročné prírodné podmienky krajiny, kde v niektorých odľahlých oblastiach musia prevážať volebné urny na somároch, budú predbežné výsledky zverejnené najskôr 2. júla. 
      

Pred hlasovacími miestnosťami napriek hrozbám zo strany Talibanu čakali od rána dlhé rady voličov. Povstalci vyhlásili, že celkovo podnikli po celej krajine 246 útokov zameraných na narušenie hlasovania, zatiaľ čo ministerstvo vnútra stanovilo ich počet na minimálne 150. 
      

Na bezpečnosť hlasovania dohliadalo približne 400.000 príslušníkov afganskej polície a armády. Najprísnejšie opatrenia platili v metropole Kábul, kde napriek tomu vybuchlo niekoľko na diaľku odpálených náloží a bolo odpálených viacero rakiet, ktoré však pravdepodobne nikoho neusmrtili. 
      

Priebeh volieb skomplikoval nedostatok hlasovacích lístkov v celkovo 333 strediskách v rôznych oblastiach krajiny. Ústredná volebná komisia ale podľa vlastného vyjadrenia okamžite zabezpečila dodanie lístkov do príslušných lokalít. 
      

K jednému z najvážnejších útokov došlo vo východnej provincii Chóst, kde raketa zabila päť detí a zranila ďalších šesť osôb. 
      

O hlasy voličov sa dnes uchádzal bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh, ktorý zvíťazil v prvom kole volieb, a exminister financií Ašraf Ghaní. Úspešnejší z nich by mal nahradiť dosluhujúceho prezidenta Hámida Karzaja.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies