Drucker verí, že EK zastaví konanie voči SR pre zákaz vývozu liekov

NETKY.SK • 30 December 2016, 09:16 • 2 min
Drucker verí, že EK zastaví konanie voči SR pre zákaz vývozu liekov

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) verí, že Európska komisia (EK) zastaví konanie voči Slovensku pre možnosť zákazu vývozu liekov. Kritizovaný zákaz ruší novela zákona o liekoch, ktorá začne platiť od januára 2017.

slovakia

left justify in out

"Doterajšia účinná právna norma umožňovala zásah štátu do regulácie reexportu. Priamo štát prostredníctvom Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) mohol zakázať vývoz lieku, často to bolo neúčinné, my sme celý tento zákaz zrušili," povedal Drucker.

 

Zabezpečenie dostatku liekov pre slovenských pacientov má podľa jeho slov zariadiť súkromný sektor. Výrobcovia liekov tak nebudú mať obmedzenia na ich vývoz, budú však musieť zabezpečiť ich dostatok na Slovensku. Distribučné firmy už po novom lieky nebudú môcť vyvážať. "Súkromný sektor sa sám vysporiada s tým, aby vytlačil špekulantov," poznamenal Drucker.

 

Slovensko ako jediné z členských štátov Európskej únie zaviedlo v legislatíve možnosť zákazu vývozu liekov. Vývoz sa tak od roku 2013 monitoruje, v prípade nedostatku lieku ŠÚKL vývoz zakáže. Táto legislatíva sa však nepáči EK. Tá voči Slovensku začala vo veci zákazu reexportu liekov konanie o porušení právnych predpisov. V marci 2015 Európska komisia zaslala Slovensku napomínací list.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies