Draxler ustúpil z požiadavky, aby s agendou ľudských práv prešli aj dotácie

NETKY.SK • 16 Február 2015, 16:11 • 2 min
Draxler ustúpil z požiadavky, aby s agendou ľudských práv prešli aj dotácie

BRATISLAVA - Agendu ľudských práv má minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák od júna odovzdať šéfovi rezortu spravodlivosti Tomášovi Borecovi.

slovakia

left justify in out

Rezort diplomacie však má aj naďalej rozdeľovať dotácie v tejto oblasti. Tento fakt sa nepozdával ministrovi školstva Jurajovi Draxlerovi.
     

Draxlerov rezort vzniesol k novele kompetenčného zákona, ktorá presun kompetencií rieši, zásadnú pripomienku. Argumentoval, že dotácie v oblasti ľudských práv sa poskytujú z vnútroštátnych finančných prostriedkov a neexistuje dôvod nechať ich MZV. Poukázal aj na nedostatočnú efektivitu finančného riadenia, keď po prenesení ťažiska kompetencií na ministerstvo spravodlivosti bude rezort diplomacie fungovať ako medzičlánok.
     

Ministerstvo školstva tiež navrhlo, aby kompetencie prešli až od začiatku budúceho roka a nie od júna. Zmenu v priebehu účtovného roka totiž považuje za nesystémovú. Obáva sa, že neprinesie žiaden efekt, a to aj z toho dôvodu, že MZV predložilo na rokovanie vlády návrh celoštátnej stratégie ľudských práv, z ktorej vyplývajú úlohy pre všetky rezorty, avšak bez dostatočného finančného krytia.
     

Generálni riaditelia rezortov rokovali o pripomienkach v piatok (13. 2.) v rámci rozporového konania. „Ministerstvo spravodlivosti zdôvodnilo, že k presunu kompetencií medzi rezortmi dochádza najmä z dôvodu blížiaceho sa predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie,“ opísala rokovanie hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. 

     

Odborníci na ministerstve zahraničných vecí, ktorí majú na starosti dotácie v oblasti ľudských práv, plnia aj ďalšie úlohy, dozvedeli sa ďalej zástupcovia ministerstva školstva. Keďže zabezpečujú realizáciu dotačnej schémy v oblasti zahraničnej politiky, nie je možné ich v tomto čase delimitovať na iný rezort.
     

„Ministerstvo spravodlivosti SR však bude na procese poskytovania dotácií v oblasti ľudských práv aktívne participovať ako v oblasti prípravy nových výziev, tak aj vyhodnocovania žiadostí o dotácie,“ doplnila Dupaľová Ksenzsighová. 
     

„Výsledkom rokovania bolo, že ministerstvo školstva odstúpilo od svojich pripomienok na základe vysvetlenia dôvodov ponechania dotačnej schémy na MZV,“ informovala o výsledku piatkového rokovania hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Rozpor bol podľa nej odstránený a materiál pôjde v legislatívnom procese ďalej v nezmenenej podobe.
     

MZV malo na starosti ľudské práva od roku 2013. O zmene kompetencií sa hovorilo už niekoľko mesiacov. Návrhom novely kompetenčného zákona, ktorá je výsledkom politických rokovaní, nadobudla reálnu podobu. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ako predseda ľudskoprávnej rady vlády koordinoval aj prípravu celoštátnej stratégie ľudských práv. Minister spravodlivosti Tomáš Borec je v súčasnosti podpredsedom ľudskoprávnej rady vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies