Dôvera v priemysle klesla na vyše dvojročné minimum

NETKY.SK • 30 November 2015, 09:54 • 2 min
Dôvera v priemysle klesla na vyše dvojročné minimum

BRATISLAVA - Dôvera v priemysle bola v novembri najhoršia od augusta 2013. Indikátor dôvery v priemysle totiž klesol oproti októbru o 11 bodov na úroveň záporných 3,7 bodu. Ako ďalej vyplýva z výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR pokles indikátora nepriaznivo ovplyvnil negatívny vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

slovakia

left justify in out

Trend priemyselnej produkcie v novembri mal klesajúcu tendenciu, saldo sa znížilo o 3 body na 11 bodov, pričom pokles uviedli len producenti v chemickom priemysle. Naopak rast zaznamenali vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, elektrických zariadení, dopravných prostriedkov a potravín. Saldo celkovej úrovne objednávok zostalo na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcom období.
Rast objednávok zaznamenali hlavne respondenti vo výrobe farmaceutických výrobkov a dopravných prostriedkov. Pokles objednávok avizujú vo väčšine odvetví a to najmä vo výrobe strojov a zariadení, potravín, drevených a papierových výrobkov a ostatných nekovových výrobkov.

 

Väčšina respondentov, až 88 %, považuje súčasné objednávky za dostatočné a 8 % respondentov ich pokladá za nedostatočné. Saldo objednávok na export sa oproti októbru znížilo o 5 bodov na úroveň mínus 9 bodov. Pokles objednávok na export uviedli producenti vo všetkých odvetviach okrem výroby dopravných prostriedkov, pričom najvýraznejšie zníženie očakávajú vo výrobe strojov a zariadení, farmaceutických výrobkov a potravín. Podiel respondentov, ktorí považujú súčasnú úroveň objednávok na export za dostatočnú, dosiahol 88 %.


Saldo zásob hotových výrobkov v priemysle sa oproti októbru znížilo o 8 bodov na záporných 9 bodov. Výraznejší pokles zásob predpokladajú len vo výrobe dopravných prostriedkov. Naopak rast zásob sa očakáva najmä vo výrobe strojov a zariadení a drevených a papierových výrobkov. Až 83 % respondentov vážených produkciou považuje stav zásob za primeraný. Hodnotenie priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace sa v novembri zhoršilo až o 41 bodov na záporných 16 bodov, čo je výrazne pod hranicou dlhodobého priemeru na úrovni 20 bodov a najnižšia hodnota od novembra 2012. Zníženie produkcie predpokladajú vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, kovov a kovových konštrukcii a dopravných prostriedkov, podľa veľkosti v podnikoch s 1 000 a viac zamestnancami a podľa regiónov v Trnavskom a Košickom kraji. So zvýšením produkcie počítajú respondenti v chemickom priemysle a vo výrobe drevených a papierových výrobkov.

 

Saldo očakávaného vývoja cien priemyselných výrobkov v novembri pokleslo o 5 bodov na mínus 12 bodov. So znižovaním cien počítajú hlavne vo výrobe kovov a kovových konštrukcií, počítačov, elektronických a optických výrobkov a ostatných nekovových výrobkov. Zvyšovanie cien predpokladajú hlavne vo výrobe potravín a drevených a papierových výrobkov. Saldo zamestnanosti sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížilo o 2 body na nulovú úroveň.


Znižovanie počtu zamestnancov predpokladajú vo výrobe kovov a kovových konštrukcií, počítačov, elektronických a optických výrobkov a potravín, podľa veľkosti v podnikoch s 1 000 a viac zamestnancami a podľa regiónov v Košickom a Banskobystrickom kraji. Naopak zvyšovanie počtu zamestnancov sa očakáva hlavne vo výrobe farmaceutických výrobkov a elektrických zariadení, podľa veľkosti v podnikoch so 100 až 249 zamestnancami a podľa regiónov v Trenčianskom kraji. So stabilizáciou zamestnanosti počíta 71 % respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies