Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku vzrástla

NETKY.SK • 25 August 2010, 12:12 • 2 min
Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku vzrástla

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku vzrástla

slovakia

left justify in out

Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku tento mesiac vzrástla a dosiahla najvyššiu úroveň za tri roky. Toto nečakané zlepšenie nálady signalizuje, že najväčšie hospodárstvo eurozóny po rekordnej expanzii v 2. štvrťroku 2010 nespomalí až tak, ako sa niektorí odborníci obávali.
      Podľa najnovšieho prieskumu mníchovského ekonomického inštitútu Ifo index podnikateľskej klímy v Nemecku sa v auguste 2010 zvýšil až na 106,7 bodu z 106,2 bodu v júli. To je jeho najvyššia hodnota od júna 2007. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom očakávali, že klesne na 105,7 bodu. Na prieskume sa zúčastnili riaditelia 7000 nemeckých firiem.
      Tento výsledok je povzbudzujúci, keďže Nemecko sa rozhodujúcou mierou podieľa na hospodárskom výkone celej eurozóny. Hrubý domáci produkt tejto najväčšej európskej ekonomiky v 2. štvrťroku 2010 vzrástol oproti prvému kvartálu o 2,2 %. Firmy museli zvýšiť produkciu, aby dokázali uspokojiť rastúci dopyt.
      Ale úsporné opatrenia, ktoré musia zavádzať mnohé štáty, aby zredukovali svoj rozpočtový deficit, môžu mať negatívny vplyv na dopyt po produktoch z Nemecka, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť k spomaleniu nemeckej ekonomiky v 2. polovici roka.
      Analytici predpovedajú, že HDP Nemecka sa za celý rok zvýši o 2 až 3 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies