Doplňovacia voľba kandidáta na sudcu ESĽP bude v januári

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:49 • 2 min
Doplňovacia voľba kandidáta na sudcu ESĽP bude v januári

BRATISLAVA - V poradí tretia kandidátka Slovenskej republiky na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu (ESĽP) by mala byť kompletná 26. januára 2015. Na tento deň vyhlásila predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková doplňovaciu voľbu.

slovakia

left justify in out

V pondelok (1.12.) Súdna rada nezvolila dostatočný počet kandidátov. V hlasovaní uspel iba košický sudca Ladislav Duditš a bývalá právnička ESĽP Zuzana Dlugošová.
     

Zoznam kandidátov za našu krajinu, z ktorých si budú vyberať členovia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy treba doplniť ešte o jedno meno.
     

Bajánková stanovila, že návrhy kandidátov možno predkladať do 2. januára. V pondelok uviedla, že na uskutočnenie voľby sú potrební najmenej dvaja uchádzači.
     

Slovensku sa nedarí obsadiť miesto na štrasburskom súde. Zástupcovi SR Jánovi Šikutovi uplynulo funkčné obdobie 31. októbra 2013, odvtedy nadsluhuje. PZ RE odmietlo dva zoznamy kandidátov, preto SR musí predložiť tretí.
     

Ani tentoraz sa obsadzovanie prestížneho justičného postu nezaobíde bez komplikácií. Slovensko malo zoznam predložiť do Štrasburgu do 5. januára. Termín nestihne.
     

V pondelok sa o treťom postupovom mieste rozhodovalo medzi ústavným právnikom Petrom Kresákom a sudkyňou Najvyššieho súdu Alenou Poláčkovou. Kresáka volilo deväť členov rady, Poláčkovú sedem. Neúspešná bola aj opakovaná voľba. V nej Kresák získal osem hlasov a Poláčková sedem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies