Domáca výroba alkoholu z ovocia má byť legálna, navrhuje skupina poslancov

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:09 • 2 min
Domáca výroba alkoholu z ovocia má byť legálna, navrhuje skupina poslancov

BRATISLAVA – Domáca výroba ovocných destilátov pre vlastnú spotrebu by mala byť legálna. Myslia si to nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Juraj Miškov a Martin Chren.

slovakia

left justify in out

Do parlamentu preto predložili novelu zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorou by chceli takúto novinku zaviesť do praxe. Poslanci vychádzajú z toho, že veľa ľudí na Slovensku má ovocné sady či ovocné stromy vo svojich záhradách. Z ovocia si potom podomácky pripravujú alkohol pre vlastnú spotrebu.

 

Podľa súčasne platných zákonov je však podľa predkladateľov niečo takéto možné len v registrovaných, takzvaných verejných páleniciach. To ale znamená pre ľudí výdavky na platenie daní či poplatkov. Navrhujú preto, aby si mohol majiteľ ovocia kúpiť certifikovanú aparatúru na destilovanie alkoholu, ktorú si nechá zaregistrovať. Následne by si mohol "vypáliť" do 50 litrov ovocného destilátu ročne pre vlastné potreby.

 

"Tento návrh nemá dopad na štátny rozpočet, v zásade nás nič nestojí," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR nezaradený poslanec a súčasne šéf mimoparlamentnej strany SKOK Miškov. Podľa jeho kolegu Krajcera by sa zároveň takto zvýšila aj bezpečnosť, keďže poslanci navrhujú, aby ľudia mohli používať len autorizované zariadenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies