Dolnozemskí Slováci prinesú do Bratislavy pestrú kultúru i gastronómiu

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 08:57 • 2 min
Dolnozemskí Slováci prinesú do Bratislavy pestrú kultúru i gastronómiu

Dolnozemskí Slováci prinesú do Bratislavy pestrú kultúru i gastronómiu - Kultúra Pestrý trojdňový program pripravuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) pri príležitosti Dňa zahraničných Slovákov. Podujatie sa uskutoční 4.

slovakia

left justify in out

img

Pestrý trojdňový program pripravuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) pri príležitosti Dňa zahraničných Slovákov. Podujatie sa uskutoční 4.-6. júla a záštitu nad ním prevzala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová.
      "Je to prvýkrát, že hlava vlády prevzala záštitu nad našim tradičným podujatím. Historický prvýkrát bude aj Dolnozemský jarmok. Príde tu veľa politikov, zástupcov samosprávy, s ktorými z našej strany bude príležitosť dohodnúť rôzne projekty a spoluprácu," na dnešnej tlačovej konferencii povedal predseda ÚSŽZ Milan Vetrák.
      Hlavné dianie bude 5. júla. Okrem dopoludňajšieho slávnostného stretnutia pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva v Sade Janka Kráľa to bude Dolnozemský jarmok v Starej tržnici. Predstaví sa asi 200 účinkujúcich s gastronómiou, remeslami, folklórom i rôznymi formami umenia. Návštevníci môžu ochutnať salovie buchtičky, kiflíky, pirohy, opekance, ťufty, šiflíky, brdovce a iné ich tradičné dobroty. Večer ukončia ľudovou veselicou za účinkovania krajanských spevákov, harmonikárov, citaristov a ďalších ľudových hudobníkov.
      Celé oslavy otvorí na Úrade vlády SR výstava (4.7.) srbského akademického maliara Pavla Čániho. Záverečným podujatím bude (6.7.) prvá Púť na hrad Devín s uctením si štátneho sviatku SR. Uskutoční sa aj ustanovujúce zasadnutie Zboru poradcov ÚSŽZ, ktorý sa bude zaoberať prípravou materiálov analytického, koncepčného a operatívneho charakteru v oblasti tvorby a výkonu štátnej politiky starostlivosti SR o Slovákov žijúcich v zahraničí.
      Podľa prvej námestníčky bratislavského primátora Viery Kimerlingovej je toto podujatie dobrým spestrením letného diania v hlavnom meste. "Bude pre Bratislavčanov prínosom po kultúrnej aj historickej stránke," .

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies