Dolár klesol po zavedení nových ciel na čínsky import do USA, euro posilnilo

NETKY.SK • 6 Júl 2018, 11:49 • 2 min
Dolár klesol po zavedení nových ciel na čínsky import do USA, euro posilnilo

LONDÝN - Dolár v piatok klesol po tom, ako v USA vstúpili do platnosti nové clá na čínsky dovoz. Ale reakcia na menových trhoch je len "tlmená", keďže investori sa okrem eskalácie americko-čínskeho obchodného sporu zaujímajú aj o najnovšiu správu o vývoji pracovných miest v USA, ktorú úrady zverejnia popoludní.

slovakia

left justify in out

Ďalšiu salvu v obchodnom konflikte medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami vypálil v piatok Washington, keď po polnoci zo štvrtka na piatok vstúpili do platnosti americké clá na čínsky import v hodnote 34 miliárd USD (29,04 miliardy eur).

 

Trhy čakajú na odvetné clá Číny. Peking totiž okamžite reagoval vyhlásením, že nemá inú možnosť, ako pristúpiť k odvetným opatreniam, ale nespresnil, kedy jeho clá nadobudnú účinnosť.

 

Reakcia hlavných svetových mien na eskaláciu obchodného sporu medzi USA a Čínou však bola zatiaľ pomerne obmedzená.

 

Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich hlavných svetových mien, klesol na 94,317 bodu, pričom v priebehu dopoludnia sa nakrátko prepadol až na 94,177 bodu, čo bola jeho najnižšia úroveň od 26. júna.

 

To pomohlo euru posilniť. Kurz spoločnej európskej meny oproti doláru vzrástol na 1,1727 USD/EUR a je najvyšší od 26. júna.

 

Euro podporili už vo štvrtok (5.7.) silné objednávky na nemecké priemyselné produkty a náznaky, že Washington zmiernil svoju obchodnú rétoriku voči výrobcom automobilov v Európskej únii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies