Dodávatelia elektriny si ročnú existenciu spotového trhu pochvaľujú

NETKY.SK • 2 September 2010, 11:36 • 2 min
Dodávatelia elektriny si ročnú existenciu spotového trhu pochvaľujú

Dodávatelia elektriny si ročnú existenciu spotového trhu pochvaľujú

slovakia

left justify in out

Vytvorenie spotového trhu s elektrinou medzi SR a ČR na prelome augusta a septembra 2009 hodnotia dodávatelia elektriny po jeho ročnom pôsobení prevažne veľmi pozitívne.
      "Naša spoločnosť veľmi pozitívne hodnotí market coupling hlavne z dôvodu vyššej likvidity. V minulosti sme využívali služby českého trhu, hlavne pre umiestňovanie prebytkov elektriny z nášho portfólia, prípadne pri dokupovaní a pri vyrovnávaní vlastnej odchýlky. V súčasnosti je obchodovanie veľmi výhodné aj z toho titulu, že nie je nutné si alokovať prenos elektriny a celé je to výrazne jednoduchšie," uviedol pre TASR generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Komunal Energy, a.s., Vladimír Brezáni.
      Podľa slov konateľa spoločnosti Magna E.A., s.r.o., Martina Ondka bolo vlaňajšie vytvorenie spotového trhu "úžasnou udalosťou pre Slovensko". "Umožnilo totiž firmám nášho typu pôsobiť výrazne razantnejšie. Dovtedy, keď sme potrebovali upraviť si dennú pozíciu v jednotlivých hodinách pre diagram, ktorý potrebujú naši odberatelia, tak bolo veľmi málo možností. Možnosti boli takmer nulové - bolo možné dohodnúť sa len s niekým väčším. Dnes sme na spotovom trhu svojprávni - kúpime čo potrebujeme, prebytky odpredáme," konštatoval.
      Spotový trh je podľa Ondka aj v prospech zákazníka. Cena elektriny so zvýšenou likviditou na trhu "išla dole". "Vznik spotového trhu teda hodnotíme veľmi kladne, je to najrozumnejší krok, aký sa stal. Škoda, že sa to stalo tak neskoro," dodal Ondko.
      "My ako dcérska spoločnosť výrobcu elektriny spotový trh s elektrinou veľmi nevyužívame. Myslíme si však, že vytvorenie spotového trhu malo rozhodne pozitívny účinok," konštatoval výkonný riaditeľ a konateľ spoločnosti SE Predaj, s.r.o., Stanislav Reguli. Tým, že sú dcérskou spoločnosťou Slovenských elektrární, nakupujú elektrinu prevažne od Slovenských elektrární, ale za ceny, ktoré sú na spotovom trhu. "My sledujeme podrobne vývoj cien elektriny na spotovom trhu a snažíme sa analyzovať, akým smerom sa budú vyvíjať," podotkol.
      Vytvorenie market couplingu a spojenie spotového trhu medzi ČR a SR spoločnosť United Energy Trading, a.s., organizačná zložka, podľa slov jej regionálneho manažéra Ladislava Bekéniho "veľmi privítala", pretože portfólio dodávok elektriny považuje ich firma v rámci Čiech a Slovenska "za jednotné". "Vytvorenie spoločného trhu vítame hlavne pre zvýšenie likvidity a možnosti vyrovnávania si cieľových pozícií pri dennej dodávke," spresnil Bekéni.
      "Market coupling jednoznačne prispel k vyššej likvidite spotového trhu na Slovensku," povedal konateľ a šéf predaja ČEZ Slovensko, s.r.o., Igor Nagy. V čase, keď ešte market coupling nebol, tak boli "trochu ťažkosti nakúpiť elektrinu na slovenskom trhu". "Market coupling zvýšil likviditu trhu a hlavne sa vymazal spread medzi českou a slovenskou spotovou cenou elektriny," dodal Nagy.
      Riaditeľ obchodnej kancelárie Pow-en, a.s., Peter Kiffusz uviedol, že bol nepriamo informovaný na základe vyjadrení od obchodníkov, že "všetci majú dobré skúsenosti s market couplingom". "Naša spoločnosť teda uvažuje, že by časom tiež pôsobila na spoločnom trhu," uzavrel Kiffusz.
      "So začatím prevádzky prepojeného denného trhu s elektrinou sa ukončili denné explicitné aukcie na spoločnom cezhraničnom profile medzi ČR a SR," informoval v posledný deň augusta 2009 výkonný riaditeľ sekcie komunikácie Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), a. s., Igor Gallo. Organizátori krátkodobého obchodovania s elektrinou, ktorými sú pre ČR Operátor trhu s elektrinou, a. s., a pre SR akciová spoločnosť SEPS, v spolupráci s ČEPS, a. s., úspešne prepojili 1. septembra 2009 národné denné trhy s elektrinou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies