Dôchodcovia by si mali dať pozor na lákavé pôžičky pred Vianocami

NETKY.SK • 23 November 2017, 10:29 • 2 min
Dôchodcovia by si mali dať pozor na lákavé pôžičky pred Vianocami

BRATISLAVA - Predvianočné obdobie je čas, keď sa najmä dôchodcovia nechajú zlákať na rôzne pôžičky, ktoré potom nedokážu splácať.

slovakia

left justify in out

Často im tak vznikajú problémy, ako si zabezpečiť základné životné potreby z dôchodku, ktorý je krátený na základe príkazu exekútora.

 

"Sociálna poisťovňa opätovne varuje verejnosť pred zvýšenými rizikami nevýhodných pôžičiek. Exekučné zrážky z dôchodku sú totiž vykonávané ako následok toho, že dôchodca neuhradil dlh voči určitému subjektu. Postup voči dlžníkovi v tomto štádiu, a to aj v prípade, ak ide o dôchodcu, je už v rukách exekútora a nerieši ho poisťovňa. Mnohí penzisti si však myslia, že dôchodky exekúciám nepodliehajú. Nie je to však pravda – príkaz na exekúciu musí Sociálna poisťovňa rešpektovať a vykonávať určenú zrážku z dôchodku," upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

Podľa neho počet exekúcií dôchodkov aj od začiatku tohto roka opäť stúpol. K 31. októbru 2017 ich Sociálna poisťovňa registruje už 35.563, pritom ešte v októbri 2016 ich bolo 33.821 a ku koncu januára tohto roka 35.459. Medziročne je to nárast až o 1742 exekúcií dôchodkov.

 

Jedným z najčastejších dôvodov exekúcií dôchodkov sú pôžičky z nebankových subjektov. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje dôchodcov, aby nepodľahli lákavým reklamám, ktoré sú mnohokrát zavádzajúce a mnohým môžu spôsobiť finančné problémy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies