Do vozového parku slovenských železníc pribudne dieselový vlak Mária

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 07:53 • 2 min
Do vozového parku slovenských železníc pribudne dieselový vlak Mária

Do vozového parku slovenských železníc pribudne dieselový vlak Mária

slovakia

left justify in out

img

Do vozového parku slovenských železníc pribudne dieselový vlak Mária vyrobený v spoločnosti ŽOS Vrútky, ktorý dnes predstavili vo Vrútkach za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Jána Figeľa.
      Kultúra v cestovaní vlakmi na Slovensku podľa Figeľa dlhé roky krívala. „Rád by som  pripomenul, že Európska únia (EÚ) vyčlenila na podporu verejnej železničnej osobnej dopravy na Slovensku takmer 180 miliónov eur. Výber projektov v Operačnom programe Doprava je ovplyvnený základnou myšlienkou európskej dopravnej politiky. Tá hovorí o podpore projektov, ktoré majú význam nielen z pohľadu dopravy, ale aj z pohľadu hospodárstva. Očakávam preto, že investície do osobnej železničnej dopravy prinesú viac pracovných príležitosti odľahlejším regiónom Slovenska,“ skonštatoval Figeľ.
      Výroba novej dieselovej jednotky radu 861 bola spolufinancovaná z fondov EÚ v rámci operačného programu Doprava. Celkovo pribudne do vozového parku slovenských železníc 12 dieselových vlakových jednotiek, ktoré budú už od jesene premávať na tratiach v okolí Nitry, Humenného, Prešova, Košíc a Prievidze. Nové vlaky sú nízkopodlažné, s multifunkčnými priestormi pre imobilných cestujúcich s vozíkmi, pre kočíky a bicykle. Sú vybavené informačným systémom, klimatizáciou, samočinnou tlakovou brzdou, záchrannou brzdou s premostením a zaisťovacou brzdou. Prepravná kapacita motorovej jednotky je 317 cestujúcich, z toho 177 miest je určených na sedenie, informovala manažérka pre komunikáciu Operačného programu Doprava Sekcie riadenia projektov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Alena Vaškaninová Buchláková.
      Doplnila, že projekt modernizácie železničných vozidiel pre prímestskú a medziregionálnu dopravu v rámci Operačného programu Doprava do dvoch rokov vymení až štvrtinu vozidiel Železničnej spoločnosti Slovensko. „Po elektrických poschodových vlakoch Lucia a Katarína, ktoré už od zimy vozia obyvateľov Považia do práce, školy a za ďalšími povinnosťami, pribudne do vozového parku slovenských železníc dieselový vlak Mária. Vlak podobného typu, tzv. push-pull, čiže ťahaný-tlačený, začne v tomto roku voziť ľudí na trati Nové Zámky-Leopoldov-Bratislava,“ dodala Vaškaninová Buchláková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies