Do spustenia trvalého mechanizmu bude EÚ potrebovať priebežné riešenia

NETKY.SK • 17 December 2010, 12:42 • 2 min
Do spustenia trvalého mechanizmu bude EÚ potrebovať priebežné riešenia

Do spustenia trvalého mechanizmu bude EÚ potrebovať priebežné riešenia

slovakia

left justify in out

Lídri Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok (16.12.) dohodli na vytvorení trvalého krízového mechanizmu a súvisiacej limitovanej úpravy Lisabonskej zmluvy. Detaily budúceho fungovania tohto mechanizmu však budú dopracované až začiatkom budúceho roka počas maďarského predsedníctva únie, uviedla po skončení štvrtkových rozhovorov v rámci dvojdňového koncoročného summitu v Bruseli slovenská premiérka Iveta Radičová.
      Nové trvalé riešenie pre krajiny vo finančných problémoch má začať fungovať v roku 2013, kedy vyprší platnosť v súčasnosti fungujúceho dočasného eurovalu. Do tejto doby bude potrebné prijať ďalšie priebežné opatrenia na riešenie aktuálnych problémov, pripustila Radičová. Už skôr počas dňa sa vyjadrila, že ani očakávaná dohoda lídrov EÚ nemusí stačiť na upokojenie finančných trhov, ktoré pochybujú o finančnej situácii viacerých členských krajín eurozóny.
      "Mechanizmus má vstúpiť do platnosti až v roku 2013. Dovtedy nás čakajú ešte dva roky. Práve na toto obdobie, skôr než vstúpi do platnosti tento mechanizmus, budú určite nevyhnutné isté spôsoby reakcie alebo potvrdzovania serióznosti spustených opatrení v tej-ktorej krajine," avizovala šéfka slovenskej exekutívy. Ide však podľa nej o tému až na začiatok budúceho roka. Všetky momentálne existujúce iniciatívy ako spoločné európske dlhopisy či navýšenie prostriedkov súčasného eurovalu označila za "intelektuálne návrhy", ktoré zatiaľ neboli témou serióznych diskusií.
      Nový trvalý mechanizmus bude mať prevažne formu garancií a podľa Radičovej sa v ňom nepredpokladá priama finančná účasť spoločenstva. Aktivovať sa má v situácii ohrozenia eurozóny ako celku a ako posledné možné riešenie, s významnou úlohou Medzinárodného menového fondu (MMF). "Zhodli sme sa, že budeme dodržiavať fiškálnu zodpovednosť, stanovené rozpočtové ciele a odstraňovať nadmerné deficity v rámci dohodnutých termínov. Krajiny sa zaväzujú zvýšiť rast prostredníctvom štrukturálnych reforiem," doplnila Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies