Do prezidentského úradu Čile sa vracia socialistka Michelle Bacheletová

NETKY.SK • 16 December 2013, 08:54 • 2 min
Do prezidentského úradu Čile sa vracia socialistka Michelle Bacheletová

SANTIAGO - Socialistka Michelle Bacheletová zvíťazila v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb v Čile. Získala 62,2 percenta hlasov a svojej pravicovej kandidátke Evelyn Mattheiovej, za ktorú hlasovalo iba 37,8 percenta voličov, nedala žiadnu šancu, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bacheletová sa tak stala nielen prvou ženou zvolenou v Čile do prezidentského úradu, ale od konca Pinochetovej diktatúry je tiež prvou hlavou štátu zvolenou na druhé funkčné obdobie. Prezidentkou bola už v rokoch 2006-2010. Mattheiová svoju porážku uznala ešte pred oznámením konečných výsledkov.

Kandidatúru 62-ročnej Bacheletovej, podporovali socialisti, kresťanskí demokrati, sociálni demokrati a komunisti združení v koalícii Nueva Mayoria (Nová väčšina). V prvom kole konanom 17. novembra podporilo Bacheletovú takmer 47 percent voličov, kandidátka vládnucej pravicovej koalície Mattheiová získala 25 percent hlasov. Druhého kola prezidentských volieb sa zúčastnilo menej ako 50 percent z 13,6 milióna oprávnených voličov.

Obe prezidentské kandidátky sa poznajú od detstva. Ich otcovia totiž spolu slúžili v čílskych ozbrojených vzdušných silách, avšak po vojenskom prevrate v roku 1973 sa ich cesty rozišli. Bacheletovej otec, ktorý sa ako generál letectva postavil proti puču, zomrel na následky mučenia vo väzení. Matheiovej otec bol ako niekdajší šéf čílskych vzdušných síl jedným z členov režimu diktátora Augusta Pinocheta.

Bacheletová v prípade víťazstva prisľúbila ambiciózny balík 50 reforiem, ktoré by chcela realizovať za prvých 100 dní vlády. Okrem iného chce získať peniaze na umožnenie bezplatného vysokoškolského vzdelávania. Funkcie sa oficiálne ujme na štyri roky 14. marca 2014 a nahradí v nej konzervatívneho prezidenta Sebastiána Piňeru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies