Do košického očného oddelenia pribudol operačný mikroskop za 300 000 eur

NETKY.SK • 16 August 2023, 13:03 • 2 min
Do košického očného oddelenia pribudol operačný mikroskop za 300 000 eur

Košice- Za jedno dopoludnie vedia zoperovať vyše desať pacientov

slovakia

left justify in out

Kvalitné zdravotnícke vybavenie je dôležité nielen pre obsluhujúci personál, ale i pre pacienta. S vybavením zdravotníckych zariadení sa pasujú kompetentní v každom kúte našej republiky. Žiadajú výmenu zastaralých prístrojov aj vybavenia pre zvýšenie komfortu pacienta. Najčastejšie sa im to darí prostredníctvom štátnych dotácií alebo eurofondov. V Košiciach takto nedávno získali mobilný operačný mikroskop. 

 

 

Na očnom oddelení Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice v areáli na Rastislavovej pribudol mobilný operačný mikroskop s kompletným vybavením na operatívu patológie oblasti oka v hodnote 300 000 eur. Ako TASR informovala vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová, ide o jednu z najmodernejších pomôcok oftalmologickej praxe na oddelení.

Prístroj získali hlavne vďaka eurofondom. UNLP sa na jeho zakúpení podieľala sumou 74 000 eur. Podľa Ladislavy Šustovej patrí k najvyššej generácii očných mikroskopov.

"Má precízny navigačný systém, po celý čas sleduje pohyby oka pacienta. Ak sa aj pacient pohne, prístroj to presne zameriava a drží pozíciu oka," spresnila s tým, že vďaka tomu sa operatér orientuje v oku s úplnou presnosťou. Okrem toho mikroskop prenáša obraz s kvalitným rozlíšením jednak na veľkú obrazovku, ako aj operatérovi do okulárov. "Dokážeme ním realizovať všetky typy operácií oka, jeho predného aj zadného segmentu, teda vonkajších i vnútorných častí oka. Často sú to náročné operácie sklovca, sietnice či diery v makule, ako aj akútne a poúrazové stavy," dodala primárka očného oddelenia Barbora Horváthová.

Očný mikroskop podľa UNLP nie je náročný na prípravu operácie a nevyžaduje si takmer žiadne nastavenia, čo v prípade starších mikroskopov predstavovalo isté zdržanie. Za jedno dopoludnie ním dokážu operovať viac ako desať pacientov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies