Matovič bude rešpektovať rozhodnutie Najvyššie súdu v prípade Kuciakovej vraždy

NETKY.SK • 4 Február 2021, 09:23 • 2 min
Matovič bude rešpektovať rozhodnutie Najvyššie súdu v prípade Kuciakovej vraždy

Premiér sa na stretnutí s Christophom Deloirom, prezidentom organizácie Reportéri bez hraníc, vyjadril, že bude rešpektovať rozhodnutie súdu ohľadom vraždy Martina Kuciaka.

slovakia

left justify in out

Igor Matovič má v pláne rešpektovať akékoľvek rozhodnutie Najvyššie súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Budem rešpektovať rozhodnutie nezávislého súdnictva na Slovensku,“ povedal premiér v stredu 3. februára na stretnutí s prezidentom organizácie Reportéri bez hraníc Christophom Deloirom v Paríži.

 

img


„V marci roku 2018 som navštívil Bratislavu. Bolo to len niekoľko dní po strašnej udalosti, vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Boli tam spontánne a masívne manifestácie. Vtedy som skonštatoval, že Bratislava je hlavným mestom slobody tlače,“ povedal Deloire a vyjadril, že je „škvrnou na Slovensku“ to, že zatiaľ neboli odsúdení objednávatelia Kuciakovej vraždy. Pripomenul, že Slovensko sa v súčasnosti nachádza na 33. mieste v rebríčku slobody tlače a ak sa chce krajina posunúť vyššie, musí splniť silný záväzok, o ktorom hovorí premiér Matovič a je potrebné prejsť od „sľubov k činom“.


„Z pozície predsedu vlády by som chcel pána Deloira utvrdiť v tom, že cieľom súčasnej vládnej koalície je na Slovensku vytvoriť úplne slobodné prostredie na činnosť poctivých novinárov,“ uviedol premiér. 


Podľa Deloira sa na Slovensku musí zlepšiť aj verejná mienka voči novinárom a ochrana ich zdrojov. Ako ďalej uviedol, je potrebné si uvedomiť, že posledné desaťročia boli novinári na Slovensku často terčom nevyberaných útokov od rôznych politikov. „Myslím tým aj predchodcu súčasného predsedu vlády, s ktorým som sa mal možnosť o tomto rozprávať, keď som bol na Slovensku,“ pokračoval.


Prezident Reportérov bez hraníc vyzval slovenskú vládu na zlepšenie ochrany novinárov. „Myslím tým aj potrebu vyjasnenia všetkých trestných činov, ktoré sa v kontexte novinárov stali. Musia byť postihované všetky vyhrážky, ktorých obeťami boli novinári,“ vysvetlil.

 

img

 

Poslanec a predseda Výboru pre kultúru a médiá Národnej rady Kristián Čekovský dodal, že koalícia má v pláne prijímať ďalšie legislatívne zmeny v oblasti médií, napríklad zákony, ktoré zabezpečia lepšiu ochranu novinárov a ich zdrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies