Do kín prichádza dokument Jamesa Camerona Deepsea Challenge 3D

NETKY.SK • 8 August 2014, 14:51 • 2 min
Do kín prichádza dokument Jamesa Camerona Deepsea Challenge 3D

USA - Do svetových kín dnes prichádza dokumentárna snímka Deepsea Challenge 3D amerického filmára Jamesa Camerona.

slovakia

left justify in out

Najnovšie dielo trojnásobného držiteľa Oscara prináša pohľad na život v najväčších hĺbkach oceánu. Päťdesiatdeväťročný Cameron v rámci projektu podnikol v roku 2012 výpravu na dno Mariánskej priekopy. Ponor bol vyvrcholením siedmich rokov práce a taktiež splnením detského sna.

 

"Zvedavosť je mojou najdôležitejšou vlastnosťou," povedal Cameron pre agentúru Reuters. On a skupina expertov vytvorili špeciálnu ponorku, ktorá sa ponorila do hlbokého oceánu, fotografovala fascinujúce živočíchy a tiež zbierala vzorky pre vedcov. "Sčasti šlo o nadšenie pre techniku, sčasti o nadšenie z toho, že fyzicky pôjdem tam a uvidím miesta, ktoré nikto predtým nevidel," uviedol Cameron po premietaní snímky v New Yorku. 

 

Film zachytáva filmára a jeho austrálsky tím pri testovaní špeciálnej ponorky, uisťujúc sa, že vydrží obrovský tlak vody. Vo filme nevynechali ani časti venujúce sa smrti dvoch členov tímu, ktorí zomreli po nehode vrtuľníka. Následne sa s Cameronom dostávame na nebezpečnú no fascinujúcu výpravu na dno priekopy, kde filmár strávil tri hodiny. Stále verí, že sa mu do hĺbky viac ako 10-tisíc metrov podarí vrátiť. "Môj sen je vytvoriť ponorku, ktorú by s povrchom spájalo optické vlákno, takže by ste mohli ponoriť na dno a paralelne sledovať, čo skúmame na dne oceánu. To by bolo naozaj skvelé," povedal Cameron, ktorý v súčasnosti pripravuje až tri pokračovania snímky Avatar. 

 

James Francis Cameron je rodákom z kanadského Ontária. Filmárčinu nikdy neštudoval, no napriek tomu sa z neho stal mimoriadne úspešný režisér, scenárista a producent. Prvý raz na seba výraznejšie upozornil snímkou Terminátor (1984).

 

Neskôr nakrútil filmy ako Votrelci (1986), Priepasť (1989), Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991), Pravdivé lži (1994). V roku 1998 získal vďaka veľkofilmu Titanic (1997) tri Oscary v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia a Najlepší strih. Jeho sci-fi Avatar (2009), v ktorom si zahrali Sam Worthington, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez či Sigourney Weaver, sa stalo finančne najúspešnejším filmom všetkých čias, keď si na konto pripísalo až takmer 2,8 miliardy dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies