Do kín mieria drsní Bastardi, film o mladistvých vrahoch

NETKY.SK • 22 Február 2011, 12:51 • 2 min
Do kín mieria drsní Bastardi, film o mladistvých vrahoch

Do kín mieria drsní Bastardi, film o mladistvých vrahoch - Kultúra Príbeh z prostredia praktického školstva bez povrchnosti, zastierania a pretvárky - tak uvádzajú do slovenských kín tvorcovia nový český film Bastardi. Snímka režiséra Petra Šíchu je založ

slovakia

left justify in out

img

Príbeh z prostredia praktického školstva bez povrchnosti, zastierania a pretvárky - tak uvádzajú do slovenských kín tvorcovia nový český film Bastardi. Snímka režiséra Petra Šíchu je založená na reálnom základe. Autorom filmu o deťoch, ktoré sú schopné spáchať aj ten najhorší zločin, je scenárista, producent a herec Tomáš Magnusek.
"Kontroverzný príbeh ukazuje, ako to vyzerá na školách, kde chodia deti, ktoré sú zložitejšie predovšetkým chovaním, ktoré nechodia ďaleko za trestným činom a berú to ako pohodu, normálny jav," uviedol pre TASR Magnusek, ktorý v nízkorozpočtovej snímke stvárnil učiteľa Majera.
Vyštudovaný špeciálny pedagóg preniesol na filmové plátno skúsenosti z dlhoročného pôsobenia v základnom školstve, kde čerpal inšpiráciu pre drsný príbeh o arogantných, drzých a násilných deťoch zo sociálne vylúčených lokalít. "Na tej škole som skutočne učil do minulého roku do júna. A všetci tí žiaci, romáci aj gadžovia vo filme sú moji skutoční žiaci. Hralo sa mi to jednoducho, lebo som hral sám seba," komentoval svoj herecký výkon Magnusek, ktorý učil telocvik tak, že jazdil v aute a deti za ním behali. "Jedol som im desiate, ktoré im maminka nachystala, mlátil som ich, tým jednoduchšie sa mi písal scenár."
Bastardi chcú svojím príbehom, ale aj scénami plnými vulgárnych slov a psychického a fyzického napádania učiteľov, poukázať na konanie dnešnej mládeže. "Film má upozorniť na to, čo sa vlastne v školstve deje, čo musí prežiť učiteľ a čo vedie deti k tomu, že sa chovajú tak, ako sa chovajú," vysvetlil scenárista a herec s tým, že snímka pokrýva aj problém s rómskou otázkou. "My ju riešime možno trochu menej, než napríklad na Slovensku, ale i do nej sa čiastočne vo filme opierame."
Dej sa odohráva v drsnom prostredí základnej školy. Trojica neplnoletých delikventov je obvinená zo znásilnenia a vraždy mladej praktikantky. Napriek tomu neboli odsúdení a stále navštevujú školu, do ktorej nastúpi mladý učiteľ. Ten si svojím neortodoxným prístupom získava sympatie ostatných učiteľov i žiakov. Za akým účelom však skutočne prišiel do školy, zistia diváci až v závere príbehu.
V Bastardoch si zahrali známi i menej známi českí herci - Tomáš Magnusek, Ivana Buková, Ladislav Potměšil, Jana Šulcová, Eva Čížkovská, Kristýna Leichtová, Blanka Bohdanová, Jan Šťastný, David Novotný, Jan Přeučil, Bronislav Poloczek, Jaroslava Obermaierová a ďalší. Nielen hudbou, ale aj hereckým výkonom prispel do snímky, ktorá mala v Českej republike premiéru 27. októbra 2010, aj známy slovenský raper Patrik "Rytmus" Vrbovský.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies