Do Baku veľká výprava, do Ria podobná ako do Londýna

NETKY.SK • 24 Október 2014, 12:18 • 2 min
Do Baku veľká výprava, do Ria podobná ako do Londýna

BRATISLAVA - Slovenských športovcov čakajú v najbližších dvoch rokoch dva veľké vrcholy. V roku 2015 sa uskutočnia premiérové európske hry v azerbajdžanskom Baku, o rok neskôr zasa olympijské hry v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Početná výprava pocestuje do Baku. Už teraz má istotu účasti 90 športovcov - 50 atlétov, 16 kanoistov, 10 zápasníkov, sedem plavcov, dvaja gymnasti, jedna lukostrelkyňa a štyri streetbalistky. Slováci majú šancu kvalifikovať sa aj v ďalších deviatich odvetviach, vo vodnom póle chcú pod Tatrami zorganizovať jeden z nominačných turnajov. V prípade úspechu vodnopólových reprezentácií by mohla mať výprava až 150 členov. 


"Formát európskych hier je odlišný od olympijských. Kým počas OH je snaha organizátora udržať športovcov čo najdlhšie v olympijskej dedine, na európskych hrách je tréningový proces otvorený dva až štyri dni pred súťažou a po nej sa ukončí," uviedol športový riaditeľ Slovenského olympijského výboru Roman Buček. 


V Baku sa uskutočnia aj viaceré kvalifikačné súťaže na olympijské hry do Ria de Janeiro. Priamo sa na OH 2016 dostanú víťazi streľby, stolného tenisu a triatlonu, plavci a atléti môžu plniť účastnícke limity a ďalší športovci budú získavať body do kvalifikačných renkingov. "Baku je už teraz pripravené. Naši západní kolegovia ho nazvali ruským Dubajom," priznal šéf Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, ktorý bude vedúcim výpravy na európskych hrách i na olympijských hrách. 


O veľkosti výpravy pre Rio 2016 je ešte predčasné hovoriť. Triezve odhady hovoria o päťdesiat- až šesťdesiatčlennej výprave zo Slovenska, podobnej, aká bola v Londýne. V hre o miestenku sú ešte basketbalistky či volejbalisti, čo by mohlo zvýšiť počet členov športovej výpravy. Kvalifikačný proces sa skončí 11. júla 2016, o týždeň neskôr musia národné olympijské výbory poslať všetky menovité prihlášky. "Z Ria mám zmiešané pocity. Budú to spektakulárne hry. Rio je úžasné vďaka panoráme a prostrediu, ale na druhej strane to bude veľmi náročné na logistiku. Je potrebné ju spoznať, aby sme sa vedeli dobre pripraviť," povedal generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba, ktorý sa len vo štvrtok vrátil z Ria. 


V súčasnosti Brazílčania meškajú s prípravami. V poslednom čase však zvýšili tempo prác a všetko by mohli stihnúť. V Riu využijú množstvo existujúcich športovísk. Olympijské hry 2016 sa uskutočnia od 5. do 21. augusta, v tom čase bude na južnej pologuli zimné obdobie. "Denné svetlo bude krátke, po piatej už nastane tma. Priemerná teplota bude 24 stupňov, keďže je Rio pri mori, bude vysoká vlhkosť," uviedol Jozef Liba. Slovensko má ambície pripraviť v Riu de Janeiro aj národný dom, keďže Brazília je z ekonomického pohľadu zaujímavou krajinou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies