Dnes sa začína 50. prechod SNP Nízkymi Tatrami, účastníci prejdú 163 km

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 13:30 • 2 min
Dnes sa začína 50. prechod SNP Nízkymi Tatrami, účastníci prejdú 163 km

TELGÁRT - Už 50. prechod SNP Nízkymi Tatrami z Telgártu do Španej Doliny dnes popoludní odštartuje takmer 200 nadšencov turistiky zo Slovenska, Českej republiky, ale aj Anglicka, Nemecka či USA.

slovakia

left justify in out

Pochod, ktorý organizuje Klub slovenských turistov Baník Špania Dolina, ukončia po 163 kilometroch v sobotu 12. júla pri pomníku SNP v Španej Doline.
      

Ako pre TASR uviedol náčelník organizačného štábu Viliam Longauer, prechod hrebeňom Nízkych Tatier je náročnou turistickou akciou. Celkové stúpanie 163-kilometrovej trasy je 6887 metrov. Okrem vlastnej turistickej náplne sa pri organizovaní prechodu kladie dôraz na poznávaciu činnosť a ochranu prírody. "Táto akcia je zároveň súčasťou osláv 70. výročia SNP. Budeme tiež prechádzať miestami povstaleckých bojov a miestami, ktorými vtedy prechádzali partizáni," pripomenul.
      

S ohľadom na zdravie a bezpečnosť účastníkov sa môžu prechodu organizovane zúčastniť turisti starší ako 14 rokov. Mladší len v sprievode rodičov alebo vedúceho skupiny. Horná veková hranica sa neurčuje. Každý sa zúčastňuje na vlastnú zodpovednosť.
      

Trasa vedie z Telgártu na Kráľovu hoľu, odtiaľ do Ždiarskeho sedla, na Andrejcovú a do Priehyby, a ďalej na Čertovicu a potom cez Dereše na Chabenec na Prašivú a cez Jelenskú skalu a Dolný Šturec do Španej Doliny.
      

Tradíciu prechodu SNP Nízkymi Tatrami založila v roku 1965 trojica turistov zo Španej Doliny (Ján Donoval, Štefan Bačkor, Viliam Longauer). Prvý ročník sa konal 21.–26. 9. 1965. Trasa viedla zo Švermova (Telgártu) do Španej Doliny a dokončili ju štyria z 12 turistov. Mapu Nízkych Tatier mali len jednu a slúžila im len po Ďumbier. Mimoriadne zlé počasie rozhodlo o ukončení prechodu ešte pred cieľom a o zostúpení na Trangošku. Štyria turisti sa však rozhodli pokračovať ďalej. Viliam Longauer spolu so Zlatkom Wilhelmerom, Dundom Rajčanom a Jaroslavom Knoppom sa vydali v hustej hmle, daždi a bez mapy na Kosodrevinu a po modrej značke do Krížskeho sedla. Neskoro v noci prišli po sedlo Latiborskej hole. Tam si postavili stany. Zažili tam ale nočné búrkové peklo. Do Španej Doliny prišli neskoro v noci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies