Dlhodobo nízke úroky môžu ovplyvniť poisťovne a kapitálové úspory

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 16:20 • 2 min
Dlhodobo nízke úroky môžu ovplyvniť poisťovne a kapitálové úspory

VIEDEŇ - Guvernér rakúskej centrálnej banky OeNB Ewald Nowotny varuje pred výrazným dopadom súčasných nízkych úrokov na poisťovne a kapitálové dôchodkové systémy.

slovakia

left justify in out

"Ide o tému, o ktorej musíme diskutovať," cituje ho agentúra APA. "Etapa nízkych úrokov je anomália, minimálne bola doteraz. Nevieme, či zostane anomáliou, keďže to bude závisieť od dlhodobého vývoja svetového hospodárstva," dodal Nowotny. Súčasné obdobie nie je menovým fenoménom, ale odzrkadľuje situáciu dlhodobo nízkeho rastu úrokov a nízkej inflácie. Z tohto hľadiska je potrebné si ujasniť, aké možnosti má centrálna banka k dispozícii.

 

Podľa Nowotného sú v súčasnosti zápornými úrokmi ohodnotené štátne dlhopisy za 11,7 bilióna USD (10,54 bilióna eur), pričom len od začiatku mája tento objem vzrástol o 12,5 %. Vo Švajčiarsku sa až 100 % štátnych dlhopisov so splatnosťou do 33,5 roka obchoduje so zápornými úrokmi. V Rakúsku je podiel týchto dlhopisov 32 %, splatnosť dosahuje do osem rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies