Dlhodobo nepoistených vozidiel je zhruba 60 tisíc

NETKY.SK • 18 Február 2015, 15:13 • 2 min
Dlhodobo nepoistených vozidiel je zhruba 60 tisíc

BRATISLAVA - Aj napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) motorových vozidiel je povinné zo zákona, v minulom roku jazdilo bez neho podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov po slovenských cestách 208 tisíc áut.

slovakia

left justify in out

Ako povedal výkonný riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete, evidujú ročne 200 tisíc podaní na okresné úrady pre porušenie zákona. Ide o vozidlá, na ktoré nebolo v určitom období uzatvorené poistenie. "Odhad dlhodobo nepoistených vozidiel je 60 tisíc," povedal pre agentúru SITA Fekete.

Slovenská kancelária poisťovateľov evidovala na konci minulého roka necelých 2,52 mil. poistených vozidiel. Avšak celkový počet registrovaných vozidiel podľa štatistík ministerstva vnútra bol takmer 2,73 milióna. Všetky vozidlá podliehajú povinnosti poistiť ich. No nie každý majiteľ vozidla si túto povinnosť podľa kancelárie splní, resp. po zániku poistenia sa hneď nepoistí. Vodičovi, ktorý nemá zákonné poistenie, môže polícia udeliť pokutu. Ak takéto auto spôsobí škodu, tak sa hradí z poistného garančného fondu spravovaného Slovenskou kanceláriou poisťovateľov, pričom ročne má hlásených niekoľko tisíc takýchto škôd. 

V prípade havarijného poistenia je ten podiel nepoistených vozidiel ešte výraznejší. Viac ako dve tretiny vodičov ho nemá. No pri kupovaní nového alebo ojazdeného vozidla v hotovosti nie je povinnosťou uzatvoriť si aj havarijné poistenie. Podľa poisťovní je pravdepodobné, že keby lízingové spoločnosti nepodmieňovali kúpu áut havarijným poistením, počet havarijne nepoistených vodičov by ešte viac stúpol. Sú viacerí, ktorí volia radšej vysoké riziko hradenia škody z vlastných peňazí, ako by mali platiť poistné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies