Divy Chorvátska, ktoré musíte tento rok objaviť

NETKY.SK • 9 Jún 2023, 15:21 • 2 min
Divy Chorvátska, ktoré musíte tento rok objaviť

Pre mnohých z nás je Chorvátsko niečo ako druhý domov, poznáme dôverne mnohé jeho ostrovy, pláže, historické mestá aj krásne vnútrozemie. Vieme sa s nimi dohovoriť, vieme, čo je tam dobré, osvedčené.

slovakia

left justify in out

Ak aj vy milujete Chorvátsko a vŕta vám v hlave chrobák zmeniť svoje každoročné zvyky a vyhnúť sa letovisku, ktoré už poznáte lepšie ako svoju obývačku, máme pre vás niekoľko tipov na skvelé výlety a pôsobivé miesta v Chorvátsku, kde ste možno ešte neboli...

 

Modrá jaskyňa – ostrov Biševo

Päť kilometrov od známejšieho ostrova Vis celkom na juhu Chorvátska nájdete zaujímavý ostrov Biševo s priezračným morom, vnútrozemím plným viníc a olivových hájov a svojou najväčšou atrakciou – Modrou jaskyňou. Jaskyňa na východnom pobreží v zátoke Balun je prístupná iba loďou. Uchváti vás svojím modrastým odtieňom, v ktorom je zahalená a  strieborne sa ligotajúcou vodou. Určite si sem urobte výlet, ak ste v neďalekom Splite, či na Hvare. Choďte si na ostrove pozrieť aj ruiny kláštora a Kostol sv. Silvestra.

 

img

Úchvatná Modrá jaskyňa na ostrove Biševo.

 

2. Rafting na Cetine

Ak ste adrenalínové typy, určite vás nadchne nápad vybrať sa na rieku Cetinu, kde môžete zažiť jednu z najkrajších dobrodružných aktivít. Skvelý jednodňový výlet po rieke zo Splitu ponúka jej pokojnejšie aj divokejšie úseky, takže je vhodný pre tých, čo majú radi romantiku a vzrušenie v jednom. Plavbou na Cetine prekonáte 11 tisíc metrov a zdoláte 31 výškových metrov. Takýto zážitok sa však odporúča jedine s certifikovaným sprievodcom.

 

img

Výlet po Cetine ponúka romantiku a dobrodružstvo v jednom.

 

3. Sail Week

Počuli ste už o jedinečnom spôsobe spoznávania Chorvátska z lode, zvanom Sail Week? Pod vedením vyškoleného kapitána sa v rámci bohatého týždňa vydáte na more, s atraktívnymi zastávkami a možnosťami kajakovania, turistiky po ostrovoch, návštevy historických pamiatok Chorvátska. Môžete si vybrať okružnú jazdu, zameranú viac na mladých a párty, alebo skôr poznávačku, na ktorej sa zastavíte aj v Dubrovniku, Aténach, či Čiernej hore.

 

4. Vydajte sa na lov hľuzoviek!

Aj Chorvátsko je jednou z krajín, kde nájdete kvalitné hľuzovky – vzácne podzemné huby, ktoré milujú chefovia luxusných reštaurácií. Vyskytujú sa najmä v regióne Istria, kde dokonca organizujú hromadné hľadanie hľuzoviek v horách Motovunu (blízko mesta Rovinj). Naučia vás počas toho všetko o ich vôňach, druhoch, o tom, ako ich vyhľadávajú špeciálne psy, ako sa správne vykopávajú spod zeme. Samozrejme, to všetko spojené s ochutnávkou týchto dobrôt!

 

img

V horách Motovunu sú na hľadanie hľuzoviek cvičení špeciálne psy.

 

5. Stari Grad, Hvar

Navštívte jedno z najstarších, najmalebnejších a najzachovanejších historických mestečiek Európy – Stari Grad na ostrove Hvar. Druhé najväčšie sídlo ostrova v zálive obklopenom borovicovými lesmi má iba vyše tisíc obyvateľov, to mu však dodáva príjemnú dovolenkovú atmosféru. Prejdite sa po romantickej večernej promenáde,obdivujte kamenné domčeky, poseďte si v niektorej z kaviarničiek, navštívte dominikánsky kláštor. Nájdite tu krásne pláže a neobíďte Starigadsko polje – prírodná pamiatka UNESCO plná políčok, levanduľových záhrad, olivových hájov, vinohradov.

 

img

Stari Grad

 

6. Morský organ, Zadar

Jedna z najobľúbenejších atrakcií krásneho historického Zadaru, umelecká inštalácia, ktorá vydáva zvuky, vylúdené morskými vlnami. Pozostáva z 35 organových píšťal rôznych dĺžok a veľkostí, ktoré sa nachádzajú pod sústavou mramorových schodov. Tá melódia mora vás celkom chytí za srdce! V Zadare navštívte aj impozantné mestské brány, Kostol sv. Donata, archeologické múzeum, miestny trh, Trg 5 Bunara – námestie s piatimi studňami, katedrálu, či odskočte si do neďalekého Národného Parku Kornati na 147 ostrovoch zadarského súostrovia.

 

img

Na organ v Zadare hrá samotné more.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies