Divadlo Jonáša Záborského uvedie premiéru hry Kocúrkovo

NETKY.SK • 1 Apríl 2011, 07:19 • 2 min
Divadlo Jonáša Záborského uvedie premiéru hry Kocúrkovo

Divadlo Jonáša Záborského uvedie premiéru hry Kocúrkovo

slovakia

left justify in out

img

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove uvedie v piatok 1. apríla tretiu premiéru tejto sezóny. Vedenie divadla tentoraz siahlo po slovenskej klasike a svojim divákom ponúkne hru Kocúrkovo od Jána Chalupku.
Tvorcovia sa pri inscenovaní predstavenia rozhodli spojiť dva Chalupkove najvýznamnejšie dramatické texty Kocúrkovo a Všetko naopak, ktoré na seba tematicky aj dejovo nadväzujú. Ďalším netradičným prvkom je, že hru uvedú v pôvodnom jazyku, ako ju hrali kedysi, a to v biblickej češtine.
V prípade Kocúrkova ide o jednu z najúspešnejších hier z 19. storočia. Vo všetkých smeroch zaostalé mestečko predstavuje zápornú stránku slovenskej spoločnosti, kde sa smiešne obmedzení ľudia zaoberajú len sebou. Hra s kocúrkovskou tematikou Všetko naopak bola v minulosti síce nedocenená, dnes je však považovaná za jedno z jeho najvýznamnejších diel.
"Keďže režisér Matúš Ohľa sa rozhodol, že zinscenujeme pôvodný scenár, ktorý bol napísaný biblickou češtinou, tak sa s tým, samozrejme, všetci poriadne vytrápili, ale výsledok je o to kúzelnejší," uviedol pre TASR riaditeľ DJZ Ján Hanzo. Dodal, že okrem toho zaznie v dialógoch aj nemčina, maďarčina, latinčina či angličtina.
Ohľa informoval, že v tomto roku si pripomíname 220. výročie narodenia a zároveň 140. výročie úmrtia novodobého slovenského dramatického autora. Zdôraznil, že prešovské divadlo patrí k tým, ktoré pravidelne uvádzajú texty slovenskej klasiky.
"My sme sa vlastne vrátili k originálu. Takto sa Chalupkove hry hrali v dobe vzniku a dobrých 40 rokov, kedy zaznamenali u ochotníkov veľkú popularitu a u obecenstva odozvu," povedal režisér.
Hudbu k predstaveniu pripravil Pavol Janíček, výtvarníkom scény je Štefan Hudák a o výtvarné návrhy kostýmov sa postarala Helena Bezáková. Premiéra hry Kocúrkovo sa začína o 19. hodine v Historickej budove DJZ na Hlavnej ulici v Prešove.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies