Diskusia k novej nemocnici ukončí schôdzu

NETKY.SK • 13 Február 2015, 07:56 • 2 min
Diskusia k novej nemocnici ukončí schôdzu

BRATISLAVA – Diskusiou k plánovanej výstavbe novej nemocnice v Bratislave, ktorú chce ministerstvo zdravotníctva postaviť formou verejno-súkromného partnerstva alebo tzv. projektu PPP (Public Private Partnership), otvoria poslanci 12. deň 36. schôdze parlamentu. Rozprava k nemocnici sa začala vo štvrtok podvečer.

slovakia

left justify in out

Výstavba novej nemocnice by mala stáť 200 až 250 miliónov eur, postaviť a 30 rokov prevádzkovať ju má súkromný investor. Informáciu o výstavbe novej nemocnice predložil do parlamentu minister zdravotníctva Viliam Čislák.

 

Opoziční poslanci spochybnili čísla, na ktorých stojí štúdia o novej bratislavskej univerzitnej nemocnici. Miroslav Kadúc (OĽaNO) sa zameral najmä na údaje, podľa ktorých súkromník dokáže postaviť nemocnicu o približne 40 percent lacnejšie, ako keby ju staval štát. "Ako je možné, že štát sám o sebe hovorí, že je zlý hospodár?" pýtal sa. Štúdia sa v porovnaní odvoláva na dvanásť rokov starú britskú analýzu, ktorá si za vzorku zobrala tri PPP projekty štandardných budov a ani jednej neštandardnej. Kadúc tvrdí, že štúdia je pre slovenskú nemocnicu nepoužiteľná. Navrhuje, aby ju vláda dala prepracovať. "Keď si zoberiem, že Robert Fico je zástancom silného štátu a neprivatizácie a všetko súkromné je zlé, radšej štát, som tak nemilo prekvapený, že ide touto cestou PPP projektu," podotkol Kadúc s tým, že zisk ide dohadzovať súkromníkovi. 

 

Údaje spochybňuje aj nezaradený poslanec Daniel Lipšic, podľa neho jedna štúdia opierajúca sa o pár projektov je účelová. Tvrdí, že najprv bol zadefinovaný výsledok a potom sa prispôsobila metodika, ktorá bola v analýze využitá. Podľa neho je absurdné, ak vláda, ktorá často tvrdí, že štát je oveľa hospodárnejší vlastník ako súkromník, prišla s analýzou, ktorá hovorí opak. "Ak je ministerstvo zdravotníctva presvedčené, že nemocnice stavia lacnejšie súkromný sektor, ako je možné, že novú nemocnicu ministerstva vnútra a obrany stavia v centre Bratislavy štát?" pýta sa Lipšic. Podľa neho nová univerzitná nemocnica je vopred určený projekt pravdepodobne pre finančné skupiny blízke strane Smer-SD. Lipšic poukázal aj na iné štúdie, ktoré porovnávajú PPP a ich výsledky sú odlišné oproti tej, ktorú má ministerstvo. Poslanec Ivan Uhliarik (KDH) podotýka, že s PPP projektom v slovenskom zdravotníctve nemáme skúsenosti a preto je tu možnosť, že zlyhá. Z toho dôvodu je podľa neho nevyhnutné, aby bol projekt pod dôkladnou odbornou a politickou kontrolou. 

 

Nezaradený poslanec Viliam Novotný zase skonštatoval, že PPP projekt je zle pripravený, nie je jasné financovanie ani návratnosť finančných prostriedkov a je nezodpovedný, lebo robí záväzok pre budúce vlády. 

 

Poslanci prerokujú aj novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorú predložili poslanci za SDKÚ-DS a nezaradený poslanec Eugen Jurzyca. Ako recept na predražené tendre ponúkajú v novele porovnávanie cien obstarávaných produktov, ktoré by malo byť súčasťou každého verejného obstarávania nad 100-tisíc eur. 

 

Odhlasovaním návrhov poslanci ukončia 46. schôdzu parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies