Diplomati NATO majú v Bruseli generálku pred júlovým summitom v Poľsku

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 14:37 • 2 min
Diplomati NATO majú v Bruseli generálku pred júlovým summitom v Poľsku

BRUSEL - V Bruseli odštartovali dnes dvojdňové rokovania ministrov zahraničných vecí NATO. Zameriavajú sa na otázky bezpečnosti členov Severoatlantickej aliancie a majú pripraviť pôdu pre júlový summit aliancie vo Varšave.

slovakia

left justify in out

V rámci prvého dňa rokovaní aliancia podpíše protokol o pristúpení s Čiernou Horou, ktorá by sa mala stať v poradí 29. členom NATO. Spoločné vyhlásenie šéfa NATO a premiéra Čiernej Hory Mila Djukanoviča sa očakáva na tlačovej konferencii o 15.00 hodine miestneho času.

 

"Oddnes Čierna Hora bude mať miesto pri rokovacom stole NATO. Bude sa zúčastňovať všetkých našich rokovaní ako pozorovateľ," uviedol generálny tajomník aliancie Stoltenberg.

Šéf aliancie dodal, že ministrov čaká bohatý dvojdňový program rokovaní, pričom jednou z hlavných tém schôdzky je snaha čo najlepšie zaistiť stabilitu za hranicami 28-člennej aliancie.

 

"Pretože vieme, že keď naši susedia sú stabilnejší, aj my sme bezpečnejší," zdôvodnil šéf NATO túto stratégiu. Pripomenul, že v tomto balíku sú napríklad úvahy o ďalšej podpore školenia bezpečnostných síl pre Irak, rozšírenie námornej bezpečnosti v Stredomorí a posúdenie možnej podpory pre vládu národnej jednoty v Líbyi.

 

"Dnes večer preskúmame stav našich vzťahov s Ruskom a pomoc pre našich východných susedov," pokračoval Stoltenberg. Spresnil, že politika aliancie voči Moskve je jasná, keď dva základné piliere vzťahov s Ruskom sú obrana a dialóg. Podľa jeho slov je najmä v období napätia je dôležité, aby boli otvorené možnosti pre dialógu a existovala snaha o väčšiu transparentnosť.

 

Piatok, druhý deň ministerských rokovaní, bude podľa Stoltenberga zameraný na diskusie o zintenzívnení vzťahov medzi NATO a Európskou úniou, ktoré by júlový summit vo Varšave mal dostať na vyššiu kvalitatívnu úroveň.

 

Šéf aliancie upozornil, že zúženie vzťahov medzi EÚ a NATO má byť postavené na troch pilieroch - tesnejšie spolupracovať proti takzvaným hybridným hrozbám; posilniť námornú a kybernetickú spoluprácu a dohodnúť sa na včasnom informovaní o tom, ktorá strana čo podnikne v prípade, že jeden z členských štátov NATO alebo EÚ bude vystavený útokom hybridnej vojny. K tomu všetkému patria spoločné cvičenia, ktoré majú uľahčiť koordináciu postupov v prípade hybridných útokov.

 

Podľa Stoltenberga šéfovia diplomacie svoje bruselské rokovania ukončia analýzou situácie v Afganistane, kde sa NATO snaží naplniť svoje záväzky zamerané na výcvik, poradenstvo a podporu afganských bezpečnostných síl, ktoré chce finančne podporovať do roku 2020.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies