USA zaujali jasný postoj v prípade zadržaného bieloruského novinára. Lukašenka vyzvali, aby ho okamžite prepustil

NETKY.SK • 24 Máj 2021, 09:14 • 2 min
USA zaujali jasný postoj v prípade zadržaného bieloruského novinára. Lukašenka vyzvali, aby ho okamžite prepustil

WASHINGTON – Administratíva Joea Bidena vyzvala bieloruský režim na okamžité prepustenie zadržaného bývalého novinára Ramana Prataševiča.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty tak reagovali na informácie o uzemnení civilného lietadla smerujúceho z Atén do Litvy. Pod zámienkou bombovej hrozby bolo v sprievode vojenskej stíhačky MiG-29 odklonené na letisko v Minsku.  

 

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdil nútený odklon lietadla a následné zatknutie mladého Prataševiča. „Tento šokujúci čin Lukašenkovho režimu ohrozil životy viac ako 120 pasažierov vrátane amerických občanov,“ uviedol Blinken.

 

Dodal, že správy o zapojení bieloruských bezpečnostných služieb do tejto akcie sú "hlboko znepokojujúce a vyžadujú si byť dôkladne vyšetrené"Bieloruské štátne médiá v nedeľu informovali, že pokyn na uzemnenie lietadla spoločnosti Ryanair, vydal samotný prezident Alexandr Lukašenko. Ako Blinken priblížil, ďalší postup bude USA koordinovať s Európskou úniou, litovskými a gréckymi úradmi. 

 

Prečítajte si tiež: V Bielorusku donútili pristáť civilné lietadlo. Lukašenko sa chcel dostať k opozičnému novinárovi

 

Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta, žije v exile v Poľsku. V nedeľu nasadol do lietadla v Aténach smerujúcom do litovského Vilniusu.

 

Keď bolo lietadlo vo vzdušnom priestore Bieloruska, posádka dostala falošnú informáciu o bombe na palube. Polícia však v lietadle žiadnu bombu nenašla, za to zatkla Prataševiča. 

 

Bývalý novinár je od novembra minulého roka na bieloruskom zozname teroristických organizácií. Spolu so zakladateľom Nexta Live Sciapanom Pucilom, čelia obvineniam z organizovania protivládnych protestov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies