Die Presse: Zeman a Orbán bojujú o post najväčšieho politického šarlatána Európy

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 12:07 • 2 min
Die Presse: Zeman a Orbán bojujú o post najväčšieho politického šarlatána Európy

PRAHA - Politická elita v Európe v súčasnosti ponúka skôr žalostný obraz. S maďarským premiérom Viktorom Orbánom a českým prezidentom Milošom Zemanom v popredí, napísal v komentári rakúsky denník Die Presse v dnešnom tlačenom vydaní.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo Silvio Berlusconi už nemôže vládnuť v jednej z významných európskych krajín, existuje niekoľko ďalších štátnikov, ktorí sa podľa denníka uchádzajú o post najväčšieho šarlatána na európskej politickej scéne.

"Orbán už tri roky brázdi politickou krajinou ako buldozér, vytvára stále hlbšie rozkoly v spoločnosti, neustále sa snaží vyliečiť ústavu krajiny, takže experti v Rade Európy už hovoria o 'závažnej hrozbe pre demokraciu,'" píše rakúsky denník. Na takúto kritiku však podľa neho reaguje Maďarsko nanajvýš urazene.

Medzitým sa však o najvyššie umiestneného politického grobiana na kontinente začal snažiť ďalší stredoeurópsky štátnik, konštatuje Die Presse a poukazuje na českého prezidenta Miloša Zemana.

V dôsledku Zemanovej politiky sa v Česku odohráva "brutálny mocenský politický konflikt medzi prezidentom a parlamentom", ktorý môže byť zdĺhavý, ochromiť politický proces v krajine a zhoršiť už aj tak nie príliš ružové hospodárske vyhliadky, upozornil denník.

V prípade politických šarlatánov na spôsob Berlusconiho, Orbána a Zemana ide podľa Die Presse v skutočnosti jedine o rozširovanie vlastného vplyvu, udržanie moci svojej strany a zabezpečenie výhod svojim podporovateľom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies